Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Béremelésről nem kívánok beszélni" - Hoffmann kabinetfőnöke az egyetemekről

1

"Száz százalékban azonosulni tud" a hallgatói szerződések bevezetésével Sályi Lőrinc, az oktatási államtitkár kabinetfőnöke, aki Hoffmann Rózsa helyett tartott előadást a Minőségfejlesztés a felsőoktatásban című projekt zárókonferenciáján. Sályi szerint a cél "egy patrióta középosztály megteremtése" - bármit is jelentsen ez.

Az
Az "elitegyetemi" előadásokon ennyi hallgató már nem lesz
Forrás: MTI Fotó: Marjai János

„Az állam pénzén tanulóknak felelősséget kell vállalni a társadalomért” – mondta Sályi Lőrinc, utalva a magyarországi munkavégzésre kötelező hallgatói szerződésre, amelyet 2012 szeptemberétől minden elsőévesnek alá kell írnia, és amelyhez hasonló rendszer Európában egyedül Fehéroroszországban működik - erről szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

Sályi arról nem beszélt, szociális ösztöndíjrendszer hiányában hogyan vállal felelősséget a társadalom azokért a felvételizőkért, akik a keretszámok drasztikus megvágása és családjuk rossz anyagi helyzete miatt szorulnak ki a felsőoktatásból. A jelentkezők száma a 2011-eshez képest 32 ezerrel csökkent - erről bővebben itt olvashattok.

Az államilag finanszírozott hallgatói helyek számának csökkentését a kabinetfőnök "az elitegyetemek eltömegesedésével" indokolta. Szerinte minden felsőoktatási intézménynek a saját szintjének megfelelő - tudományegyetemi, egyetemi vagy főiskolai - képzést kell nyújtania, míg az elitegyetemeknek alacsonyabb hallgatói létszámmal kell működniük. „Ez az oktatókat mentesíteni fogja a túlzott terhelés alól, és végre kutatásra is jut majd idejük. Béremelésről nem kívánok beszélni” – mondta.

Sályi beszélt a "roma szakkollégiumok" létrehozásának tervéről is, igaz, részleteket nem említett. Szerinte a "kinevelt értelmiségiek" felemelik majd azt a réteget, amely "egy-két üdítő kivételtől eltekintve" kimaradt a felsőoktatásból.

A konferencián Bángi-Magyar Attila, a projekt vezetője és Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója ismertette az eredményeket: helyzetképet állítottak össze a szakkollégiumok és a felnőttképzés helyzetéről, valamint a felsőoktatás, a gazdaság és a társadalom közötti kapcsolatokról.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Béla6888

Na és az állam mikor vállal felelősséget az állampolgáraiért... Mikor lesz az, hogy egy itthon végzett diplomás normális körülmények között élhet, és dolgozhat...

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X