Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Elfoglalták a Csongrád megyei kormányhivatalt a szegedi egyetemisták

10
Forrás: Túry Gergely

Elfoglalta a Csongrád megyei kormányhivatal földszintjét és ülősztrájkot kezdett a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái. A budapesti hallgatói fórumról szóló tudósításunkat itt olvashatjátok.

hirdetés
hirdetés

"A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál - amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre - magyarázatot követelünk a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért" - írják. Az egyetemisták a kormányablak működését nem akarják zavarni. Milyen diáktüntetések lesznek ezen a héten? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A délmagyar.hu tudósítása szerint fél egy körül rendőrök érkeztek a kormányhivatalba, akik ugyanúgy a közforgalmú helyen tartózkodnak, mint az egyetemisták. Egyelőre nem csinálnak semmit, nem igazoltatják a hallgatókat. Az eduline kint lesz a hétfő délutáni budapesti hallgatói fórumon is, folyamatosan frissülő tudósításunkat keressétek itt és a Facebookon.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak elmondta, az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került. Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve – fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében.

A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet – mondta az elnök. Hozzátette: Magyarországon a diplomások aránya jóval az uniós átlag alatt van. Bécsben nyolcezer forintnak megfelelő regisztrációs díj fejében ingyen tanulhatnak a hallgatók. A kormány lépéseivel az érhető el, hogy a fiatalok tömegesen külföldre menjenek tanulni – fogalmazott Török Márk.

Sztrájkbzottságot hozott létre a szeged HÖK és HaHa

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen elfogadott keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint "ellehetetleníti a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni együttműködését".

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások – hallgatói szerződés, részösztöndíj – valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Adóbubus

A tüntetők eg közintézménbe hatoltak és ezzel bűncselekményt követtek el!

Szigorúan büntessék meg őket még akkor is, ha ezt a komcsik heccelése nyomán követték el. Azt már régen tudjuk, hogy a komcsik nem riadnak vissza semmitől a KGB-s módzsereiket ismerjük, de a főiskolásoknak nincs joguk tüntetni, mert a szüleik tartják el őket és azért fizetnek, hogy emberré váljanak és hazaáruló tüntetőkké - főleg azt sem tudják, hogy miért tüntetnek, hiszen ők már bejutottak a felsőoktatásba és az új szabályok - ha egyáltalán bevezetésre kerülnek - őket nem érintik.

Fodor Tamas

Termeszetesen , ne felejtsetek el , hogy az Ado Fizetok penzerol van szo !

István Kati

Hajrá fiatalok!Álljatok ki az oktatás szétverése ellen,mert a jövőtök a tét!!

Fox-Rox

Gyerekek ne hagyjátok magatokat,veletek vagyok!

Könözsy Szabolcs

akik ezt az új "tandíjmentes"felsőoktatást megszavazták,azonnal kamatostul fizessék be tandíjukat egy felsőoktatást segítő alapba!!!És egy újabb 56 is lassan esedékessé válik!!!

Sándor Vilmos

Hajrá fiúk, hajrá lányok!
Ha nem álltok ki a jogaitokért, ne csodálkozzatok,
ha elveszítitek őket!

Molnár László

Kedves egyetemisták!Mondjátok is meg a véleményeteket!Ahhoz nincs jogotok, hogy romboljatok, kárt csináljatok de ahhoz, hogy kimondjátok azt ami nem tetszik, ahhoz igenis van jogotok. Ez alkotmányos jog.Ha a szabályokat betartjátok és ezeket szem előtt tartva tüntettek, akkor a rendőrök nem csinálhatnak veletek semmit, mert akkor ők sértik meg a törvényt és őket kell börtönbe zárni.Nekem pl. nem tetszik, hogy a BA diplomám után nem mehetek MA-ra mert nem lesz MA, vagy csak a tanároknál nem lesz MA?A kutatóknál lesz?Nem közölnek erről semmit, csak a most kezdő egyetemistákról beszélnek, arról nem írnak, hogy azok akiknek már van egy 3 éves alap diplomájuk azok hogyan folytathatják tovább tanulmányaikat, remélem nem kell előlröl kezdeniük az egészet. Ez már teljesen igazságtalan lenne, mert amikor behozták a bolognát, akkor még mi voltunk a 2. évfolyam akik így tanultak és nem értették az akkori tanáraink, hogy a bologna miben lesz más mint a hagyományos képzés volt. De akkor még volt köztes megoldás is, tehát akinek volt egy hagyományos rendszerben szerzett főiskolai diplomája(ami a mostani BA-nak felelt meg), azoknak ha továbbképezték magukat és egyetemi szintű diplomát akartak szerezni, akkor volt rá lehetőségük, jóval kevesebb ideig kellett tanulniuk mint azoknak, akik addig még semmilyen diplomával nem rendelkeztek.Most is valami ilyesmit kellene csinálni, az oké, hogy legyen osztatlan képzés, sőt egyet is értek vele, mert így minőségibb tudást kaphatunk elvileg(gyakorlatilag meg ki tudja), de azokkal sem kellene kitolni, akik már elvégeztek egy alapképzést, lehetőséget kellene biztosítani nekik, hogy folytathassák a tanulmányaikat úgy, hogy a BA diplomájuk valamilyen szinten be legyen számolva, kb. olyan megoldást csinálni mint régen amikor a hagyományos képzésből váltottak át a bolognára, és az akkori hagyományos képzésben végzettekkel sem volt kicseszve, hanem csináltak nekik egy külön csoportot, ahol csak olyanokat vettek fel akiknek már volt előzetesen egy diplomájuk és így rövidebb idő alatt tudtak a tanulmányaik végére érni.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X