Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a friss hazai felsőoktatási rangsor: újra tarolt az ELTE

2

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2013-as felsőoktatási rangsorát, a főiskolai és egyetemi karok közül idén is a bölcsészettudományi és az orvosi centrumok érték el a legjobb eredményt. Megjelent a HVG Diploma különszáma, benne tíz képzési terület, valamint negyven szak részletes rangsorával.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Nyugat-magyarországi Egyetem - az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a felsőoktatási intézmények állnak a HVG 2013-as rangsorának élén. Az ELTE eredménye nem okozott meglepetést, bölcsészkara ugyanis hat éve vezeti az egyetemi-főiskolai karok összesített rangsorát.

Az intézményi rangsort az oktatók és a hallgatók teljesítménye alapján állították össze. Az idei adatok alapján a legjobb teljesítményű diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnak, míg az oktatói kiválóság - a minősített oktatók száma és aránya - alapján az ELTE, a szegedi egyetem, a Pázmány és a Nyugat-magyarországi Egyetem vezet. Az előző évek teljes felsőoktatási rangsorait itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

Rang

Intézmény

Hallgatók kiválósága

rang

Oktatók kiválósága

rang

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

3.

1.

2.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

5.

2.

3.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

9.

3.

4.

Semmelweis Egyetem (SE)

4.

10.

4.

Károli Gáspár Református Egyetem (KRE)

11.

3.

6.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

10.

6.

7.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

2.

15.

8.

Debreceni Egyetem (DE)

6.

12.

9.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

1.

20.

10.

Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME)

20.

3.

Milyen adatok alapján áll össze a rangsor?

A HVG 2013-as felsőoktatási rangsorát az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette. Tíz képzésterületre, illetve több mint negyven szakra készültek rangsorok, amelyek alapja - az összesített intézményi és kari listához hasonlóan - a minősített oktatók száma és aránya, a hallgatók tanulmányiverseny-eredményei, jelentkezés- és pontszámadatai.

A HVG Diploma különszámában minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, megismerheted a pályakövetési rendszer adatait, valamint megtudhatod, mekkora kiadással kell számolniuk az elsőéves hallgatóknak, milyen változások várhatóak a felsőoktatásban, mennyibe kerül a külföldi továbbtanulás, és milyen szempontok alapján érdemes egyetemet-főiskolát választani. A Diploma különszámot keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt a kiadótól közvetlenül.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Sajgó Mihály

Az, EDULINE-ben olvasható egyetemi rangsora, ennek első tíz helyezettje van fentebb. Számomra igen érdekes a tanulsága. A hallgatók kiválóságának rangsora a hallgatói kiemelkedői tevékenységek (TDK, tudományos munkában közreműködés, stb.) alapján született, az oktatói kiválóság definiciója a miősítettek száma, különös tekintettel az akadémikusokra és az MTA doktorokra.. De tessék figyelmesen megnézni az eredő rangsort és azt, hogy miből született. Nyilvánvaló, hogy egy egyetem sikerességét elsősorban a hallgatók tényleges sikeressége minősíti – ami akkor jó, ha az oktatás is jó. De mit látunk? A leggyengébbnek minősített oktatói gárda (a 9-ik helyezett BME, oktatói rangsor 20 – azaz a legrosszabb) produkálta az elsőrendű hallgatói gárdát. A hallgatói rangsorban második helyezett BCE egy 15-ik helyre sorolt oktatói gárda terméke. Ezzel szemben az oktatói rangsorban első ELTE (ami az akadémikusok és MTA doktorok fő inkubátora) csak a harmadik helyet tudta a hallgatói mezőnyben elérni – aminél jobb hallgatói eredményt produkált az oktatói rangsorban 15. helyen álló BCE és a legrosszabb (20) helyen álló BME. Az oktatói rangsorban tizedik helyre sorolt SE oktatási eredményességben jobb helyet ért el a hallgatói rangsorban, mint a lényegesebben jobb oktatói besorolású (2) SZTE. Hogy is van ez? Mintha szétdurranna az a legenda, melynek dogmája, hogy az a jó egyetem, ahol az oktatói karban hemzsegnek az akadémikusok és az MTA doktorai. Ami mellesleg az akkreditációnál, doktori iskolák létesítésénél elsődleges szempont. Sajgó Mihály

ABHUX

még jó, hogy a valósághoz semmi köze ennek a rangsornak :/

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X