szerző:
Eduline

Ma Magyarországon nagyon rossz adó- és gazdaságpolitika van, amelynek áldozatává válik - egyebek mellett - a köz- és a felsőoktatás rendszere is - mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja.

Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány azért akarja elzárni a fiatalok elől a felsőoktatást, mert úgy véli, hogy túl sok az egyetemista. Kunhalmi Ágnes felidézte Orbán Viktor 2008 februárjában a köztévében adott interjúját, e szerint a jelenlegi kormányfő azt mondta,  nem az a baj, hogy Magyarországon túl sokan járnak egyetemre, hiszen nem érjük el az európai átlagot az egyetemre és főiskolára járók arányát tekintve.
   
A szocialista politikus szerint a felére akarják csökkenteni az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók számát és átlagosan a duplájára emelni a költségtérítéses hallgatók hozzájárulását, szinte önköltségessé téve a rendszert. A felvételi rendszer tervezett változtatásairól bővebben itt olvashatsz.
   
Kunhalmi Ágnes úgy látja, így csak egy nagyon szűk elit számára lesz elérhető a felsőoktatás. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány erőszakosan akarja elterelni a ma még egyetemre járókat, vagy az oda jelentkezőket a szakmunkásképzés felé, hiszen drasztikusan, közel 40 százalékkal csökkenti a gimnáziumi férőhelyek számát.
   
A legnagyobb baj, hogy egy olyan szakképzési rendszert akar a kormányzat létrehozni, amelyet időben és a tudás megszerzésében is csökkent. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint a szakképzés időtartama 4-ről 3 évre csökkenne, amint a közismeretei órák száma is.
   
Kunhalmi Ágnes hazugságnak nevezte, hogy az oktatási rendszer államosítása kiegyenlíti az esélyeket. Ehhez minőségi oktatás és pénz kellene, ám csak elvonásokról érkeznek hírek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

MTI