szerző:
Eduline

Tizenkét állami egyetem marad Magyarországon a mostani 29 helyett az origo.hu birtokába került koncepció szerint, amelyről az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett. A lap információi szerint felszámolnák a felsőoktatási helyek közel felét, a Corvinus karait az ELTE, a Szent István Egyetem és a Műegyetem venné át.

A jelenlegi 29 állami egyetem és főiskola helyett csak tizenhatot működtetne tovább a kormány az átdolgozott felsőoktatási koncepcióhoz készült, az origo.hu birtokába került dokumentum szerint. Az egyetemi-főiskolai struktúra átalakítása a Széll Kálmán-terv miatt szükséges: a reformcsomag három év alatt összesen 88 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami az állami fenntartású intézmények számának csökkenését eredményezi.

Az ELTE és a nagyobb egyetemek megmaradnak - a kicsik lehúzhatják a rolót?
©

Az origo.hu úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten már egyeztetésre hívta annak a tizenkét egyetemnek a rektorát, amelyek a koncepció szerint megmaradnának. Részt vett a találkozón a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi, a Debreceni, a Miskolci és a Szegedi Tudományegyetem, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE, a SOTE, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetője. Nem szerepelt a meghívottak listáján - vagyis a jelenlegi elképzelés szerint nem tartja meg önállóságát - a közgazdászképzésben legtekintélyesebbnek számító Budapesti Corvinus Egyetem.

Az egyeztetésen részt vevő intézményvezetők szerint az oktatási államtitkár nem fűzött magyarázatot az ésszerűsítési elképzelésekhez. Szerintük Hoffmann Rózsa többször jelezte, hogy nem végleges terveit, csak "formálódó elképzeléseit", illetve "az átalakítás egy lehetséges verzióját" ismertette. A tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna a tervek szerint: a tanár- és tanítóképzés centrumává váló egri és a nyíregyházi, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A megmaradó intézmények listáján nem szereplő egyetemek, illetve főiskolák karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe. A Corvinus karait például az ELTE, a Szent István Egyetem és a Műegyetem venné át a terv szerint.

Azokat az intézményeket, amelyek az integrált struktúrába nem férnek bele, az állam nem finanszírozza tovább a terv szerint. Beolvadhatnak valamelyik megmaradó intézménybe, vagy magánegyetemként működhetnek tovább.

eduline