szerző:
Eduline

Vajon ti meg tudnátok oldani a következő feladatot? Most minden kiderül.

©
A feladat a következő: Egy férfi vett egy lovat 60 dollárért, majd ugyanazt a lovat eladta 70 dollárért. Nem sokkal később azonban ismét szüksége volt a lóra, ezért visszavásárolta 80 dollárért, de végül mégiscsak eladta, 90 dollárért.

A végére mennyit bukott, vagy keresett a férfi az üzleteken? Vagy éppen kijött nullára?

A válaszadók táborokra oszlottak, voltak, akik szerint 10, akik szerint 20 és akik szerint 30 dollár a profit, sőt olyanok is voltak akiknek az eredmény 0 lett.

Ez a matematikai feladat sokakon kifog, nektek menne?

Ez a feladat akár egy komolyabb fejtörőnek is beillene. Lássuk, mennyire jó a térlátásotok. A tesztet a learningapps.org tette közzé, a feladat egyszerű: meg kell adni, hogy a képen látható testek hány kicsi kockából állnak. Nincs időkorlát és életet sem vesztetek, ha hibáztok. Itt próbálhatjátok ki: Újabb matekteszt, amellyel kideríthetitek, hogy mennyit tudtok matekból.

A helyes választ hamarosan megtudhatjátok, de előtte még egy példa: Ha egy hajó 26 bárányt, és 10 kecskét szállít, akkor hány éves a kapitány?

Ti is hallottatok már ilyesmit, igaz? Akár hiszitek, akár nem, megoldások is születtek a feladványra. Miután a kérdés kínai és angol nyelven is elterjedt több közösségi portálon is, pár lehetséges megoldás is született - írja a 24.hu a korábbi feladatról. A legmeggyőzőbb a következő: „az állatok átlagsúlyát figyelembe véve a 26 bárány és a 10 kecske összesen 7700 kiló súlyú. Kínában 5000 kiló súlyú rakomány szállításához legalább öt éve kell hajós jogosítvánnyal rendelkezni, amit az ember 23 éves korában szerezhet meg leghamarabb, vagyis a kapitány minimum 28 éves.

Miután a feladvány bejárta az egész internetet, megszólalt a dolgozatot írató iskola vezetése is. Közleményükben azt írták, hogy ennek a feladatnak, természetesen nincs egyetlen helyes megoldása. Csupán arra való, hogy az élet dolgainak megkérdőjelezésére tanítsa a gyerekeket, illetve kreatív gondolkodásra is ösztönözzön. Mint láthattátok, a kreativitásból nem volt hiány a megoldási kísérletek között sem.

Zseniális rejtvény: fogadjunk, hogy ezt a matekpéldát nem tudjátok megoldani

Májusban bukkant fel ez a rejtvény a Facebookon, és azóta is komoly vitákat szít a közösségi oldalon. A számrejtvény megoldását csak fejben szabad kiszámolni. Ne használjatok se számológépet, se telefont, se papírt. Ti tudjátok az eredményt? A kommentelők egyik felének 4100, a másik felének pedig 5000 lett az eredmény, és nektek?

Az eredeti, lovas feladat helyes megoldása pedig így néz ki: -60 + 70 – 80 + 90 = 20 - olvasható a Business Insider oldalán, ahonnan a matek feladat is elterjedt az interneten. Nektek jó lett?