szerző:
Eduline

OKJ-s képzésen gondolkoztok? Összegyűjtöttük a fontosabb infókat az ingyenességről és a feltételekről.

 

©

Hány OKJ-s képzést lehet ingyenesen végezni?

Az első és a második szakképesítés megszerzése ingyenes, de csak az iskolai rendszerű szakképzésben, és csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül. A másodiknál azonban van plusz feltétel az elsőhöz képest: esti munkarendben lehet csak végezni.

Melyik típusú OKJ-s képzés ingyenes?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján meg lehet nézni a képzési jegyzéket. Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is - ezeket lehet állam támogatással elvégezni. A TK a tanfolyami képzés rövidítése, ezek fizetős tanfolyamok.

Melyik iskola indít támogatott képzést?

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán van egy kereső, amellyel kiválaszthatjátok, hogy melyik szakma érdekel és hol szeretnétek tanulni, majd eredményként kiadja, hogy mely szakképzési centrumokban indítják az adott szakképzést ingyenesen.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban.

Érettségi nélkül is lehet OKJ-s szakmát szerezni?

Az OKJ-s képzések listáján a képzések neve mellett különböző számokat találtok. A "szint" oszlopban lévő számok alapján tehát kideríthetitek, hogy a saját iskolai végzettségetekkel elkezdhetitek-e a kiválasztott kurzust.

A számok a következő szintű OKJ-s képzéseket jelzik:

21: alapszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.

31: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.

33: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.

51: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem kell hozzá, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

52: középszintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány kell hozzá.

54: emelt szintű szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány és érettségi után egy év szakmai képzés kell hozzá.

55: felsőfokú szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább érettségi bizonyítvány és érettségi után két év szakmai képzés kell hozzá.

61: felsőfokú szakképzettséget adó OKJ-s képzés, legalább diploma kell hozzá.

Ezek a legnépszerűbb OKJ-s képzések, amelyeket érettségivel lehet elvégezni

Ma kiderül, hányan kezdik meg idén szeptemberben tanulmányaikat valamelyik felsőoktatási intézményben, hiszen kihirdetik a 2018-as pótfelvételi ponthatárokat. Azoknak sem kell azonban elkeseredniük, akiknek nem sikerült a felvételi: érdemes rugalmas időbeosztásban végezhető, a munkáltatók körében is népszerű OKJ-s képzést választaniuk. Ma újra izgulhatnak a felvételizők, akiket első körben nem vettek fel, és ismét beadták jelentkezésüket a pótfelvételi keretében.