szerző:
MTI

Milyen az átlagbér az oktatásban, a közszférában, az iparban, a közigazgatásban? Augusztusi adatokat hozott nyilvánosságra csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

©

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 292 400 forint volt. A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 194 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 202 400 forintra becsülhető - közölte a KSH.

A közfoglalkoztatottak száma az augusztusig eltelt egy évben 47 ezerrel csökkent és bruttó keresetük 3,7 százalékkal emelkedett. Ettől megtisztítva az átlagkeresetek 11,9 százalékkal emelkedtek.

Állást kerestek?
Nemrég szereztétek meg a diplomát, ezért éppen életetek első "igazi" állását keresitek? Vagy többéves szakmai tapasztalattal váltanátok munkahelyet, esetleg teljesen új területen építenétek karriert? Nézzétek meg a Jobline állásajánlatait!

Augusztusban a vállalkozásoknál 300 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, ami február óta a legalacsonyabb összegnek számít, ebből a rendszeres jövedelem 288 ezer forintra rúgott és az átlagosan 12,3 ezer forintos prémiummal együtt 199 ezer 600 forintos nettó kereset adódott belőle.

Mennyit kereshettek érettségivel? Itt vannak a számok

Mennyit lehet keresni pályakezdőként egy érettségivel? Ennek jártunk utána a vizsgák előtt szűk egy héttel. Megéri továbbtanulni, anyagi szempontból mindenképp, de az OKJ is növelheti valamicskét a várható bért az érettségihez képest. A magyarországi átlagbéreknél 30 százalékkal kevesebbet, átlagosan bruttó 200 ezer forintot keres egy pályakezdő - derül ki a fizetesek.hu legutóbbi, erre vontakozó kutatásából.

A költségvetési szférában 325 ezer forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset, amiből az egyszeri prémiumok 26 ezer 400 forintot tettek ki. A nettó keresetek átlaga 216 ezer forintra jött ki, ami 26 ezer 400 forinttal több az egy évvel korábbinál.

Az iparban és az építőiparban egy év alatt 11,6, illetve 12,4 százalékkal, rendre 307 ezer és 222 ezer 700 forintra emelkedtek a bruttó átlagkeresetek augusztusra. A versenyszférán belül az ingatlanszektor regisztrálta a legmagasabb 19,5 százalékos keresetnövekedést, amivel augusztusra 412 ezerre emelkedett a bruttó átlagbér. A pénzügyi biztosítási szektorban 511 ezer forint volt a bruttó kereset 6,9 százalékos emelkedéssel. 

A közigazgatás és védelem terén 16,6 százalékos emelkedéssel 384 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, az egészségügyben 282 ezer, az oktatásban 291 ezer forintos bruttó átlagfizetést regisztrált a statisztika, ami 22,2, illetve 7,8 százalékos növekedés tavaly augusztushoz viszonyítva.

A KSH adataiból kiderül az is, hogy az alkalmazásban lévők száma 42 ezerrel, 1,4 százalékkal, a közfoglalkoztatottak létszámcsökkenését is tekintetbe véve 88 ezerrel (3,2 százalékkal) nőtt, ebből 55 ezren a versenyszférában találtak állást.

Mégsem értéktelen a bölcsészdiploma? Ennyit lehet keresni friss diplomásként

Valamelyik bölcsészképzésen szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 legnépszerűbb bölcsészettudományi alapszakjainak elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.