szerző:
Csik Veronika

A Startup Safary idei előadói között volt Limbacher Tivadar, aki Szabadkai Attilával 2011-ben, egyetemistaként hozta létre Ma este Színház! nevű oldalt, amelyen last minute jegyeket lehet vásárolni, jelentős kedvezménnyel. Ma, hat évvel később már több mint 110 ezer felhasználójuk van, és több mint 130 színházzal dolgoznak együtt Budapesten és vidéken.

A Startup Safaryn - amely az év startupfesztiválja volt - Limbacher Tivadar hat pontban összefoglalta azokat az elemeket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy ötlet szárnyra kaphasson. A Ma este Színház! alapítójának tanácsai.

©

1. Kezdj bele! Minél előbb!

Vállalkozást szeretnél indítani, de félsz elkezdeni? Minél előbb elkezded, annál hamarabb kapod meg a megfelelő visszajelzéseket, és annál előbb kezdheted el formálni a vállalkozás végleges képét.

„2011 februárjában egy nap felhívtam Attilát (Szabadkai Attila, a Ma este Színház! másik létrehozója - a szerk.), hogy jöjjön át este egy üveg borral, nálam is lesz egy, és éjfélig a kitalált 6 ötletből egyet megszavazunk, és elkezdjük! Régóta terveztük a közös munkát, de akkor eldöntöttük és elkezdtük.

2. Alapító társ: mint egy házastárs

Olyan emberrel kezdj bele a vállalkozásba, akivel kiegészítitek egymást és egyezik az értékrendetek. Az elején tisztázzátok a terveket és az elképzeléseket.

„Akivel nem szívesen bicikliznéd körbe a Balatont, ne azt válaszd!" - mondta Limbacher Tivadar.

3. Befektető: always take the smart money!

„A befektető olyan mint az anyós, ha jó, akkor sokat tud hozzátenni a házassághoz, de ha rossz, akkor nagyon könnyen tönkre is teheti azt” - mondta.

Fontos, hogy olyan befektetőt keress, akivel a jó viszonyon felül egy olyan együttműködést tudsz kialakítani, ami kölcsönösen jó mind két fél számára.

©

4. MVP & LEAN

Minél előbb ki kell jönni a piacra, akkor is, ha nem tökéletes az ötleted. „Mi is elkezdtük, igaz, hogy egy egész nyárba telt beindítani, mert Attilának meg kellett tanulni programozni, nekem pedig üzleti tervet írni” - mondta a kezdetekről Limbacher.

5. Ötlet vs Végrehajtás

Minél több embernek mondd el az ötleted! „Nem fogják ellopni, mert vagy azt gondolják, hogy hülyeség, vagy ha nem, akkor meg további jó ötleteket adnak hozzá! Fontos a megvalósítás, de az üzleti tervre ne szánjatok 10 oldalnál többet” - így szól a Ma este színház! alapítójának tanácsa.

6. Érezd jól magad!

Az első és az utolsó pont a legfontosabb. Gondold át, mi a célod, és tarts szem előtt a sok munkát, esetleges stresszt és anyagi kockázatot. Ha még ezek után is úgy érzed, élvezettel tudnád csinálni, akkor fogj bele!

Így trükközhettek egyetemistaként, ha több ezer forintot szeretnétek spórolni

Hogyan spórolhattok meg több ezer forint havonta a vonatjegyen vagy a jegyzeteken? Hogyan vásárolhattok színházjegyet féláron, hogyan mehettek múzeumba teljesen ingyen? Megmutatjuk. #campuslife Tankönyv helyett digitális jegyzet Több ezer forintot spórolhattok a tankönyveken, ha online elérhető anyagokból tanultok. A Digitális Jegyzetszolgáltatással például az ötven legfontosabb gazdasági tankönyvet és jegyzetet ingyenesen érhetitek el a www.vilagraszolo.com oldalon.