szerző:
Eduline

Mikortól kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatásért? Kik spórolhatják meg a havi hétezer forintos költséget? Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket.

Kinek kell fizetnie a TB-járulékot?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot, más néven TB-járulékot azoknak kell fizetniük, akik már nem állnak hallgatói vagy tanulói jogviszonyban, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól él a fizetési kötelezettség, tehát ha az előző tanévben végeztetek, akkor december 16-tól, a januárban államvizsgázóknak pedig 2015. május 16-tól.

Hogyan fizethetitek be a járulékot?

Először be kell jelentenetek a NAV-nak, hogy fizetési kötelezettségetek van. Ehhez a NAV honlapjáról kell letöltenetek két szoftvert, az általános nyomtatványkitöltő programot (ÁNYK) és a 14T1011-es programot. Az ezekkel kitöltött nyomtatványt kell elküldenetek a NAV-nak postán, személyesen vagy Ügyfélkapun keresztül. A befizetést ezután banki átutalással vagy csekkel is intézhetitek.

Kik úszhatják meg a befizetést?

Egyrészt természetesen nem kell fizetnetek, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok, esetleg álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak. Ezen kívül ha szociálisan rászorultak vagytok, kérhettek mentességet a járási hivataltól. Erről itt írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!