Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Bölcsészek állnak programozni, oly nagy a hiány

2

A munkaerőpiacon egy komplett generáció hiányáról ír szakemberek beszámolója alapján a Portfolio.

Forrás: Stiller Ákos

Mára közismertté vált, hogy Magyarország nem túl sikeresen tartja a lépést az IT-szektor fejlődésével, aminek következtében több tízezer programozó és informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. Számos cég lecsapott az utóbbi időben a piaci résre, és néhány hónapos, illetve maximum másfél éves képzéseket indítva már legalább 200 ezer forint nettó fizetést tudnak ígérni a beiratkozóknak.

hirdetés
hirdetés

A Portfolio.hu megkeresett több ágazati szakembert, köztük a Deloite tanácsadó cég azt nyilatkozta, hogy bizonyos területeken a nyugdíjba vonulókat sem sikerül pótolni, egy komplett generáció hiányzik a munkaerőpiacon. Amikor a 22-25 ezer informatikus hiányáról lehet olvasni, ott a középfokú végzettséggel rendelkezőktől az egyetemi és akadémiai szintig terjedő piramist kell elképzelni, ezért beszélnek ilyen nagyságrendű problémáról.

Évente 3000 nyugdíjas informatikai szakember megy nyugdíjba, eközben az Oktatási Hivatal adatai szerint mindössze 2721 szakember szerzett képesítést a szektorban. Fontos megjegyezni, hogy sokan már az egyetemi éveik alatt állást kapnak, így ők hiába helyezkednek el a területen, az nem mutatkozik a statisztikákban. Ezzel együtt is kevés a szakember, ugyanis az iparág folyamatosan terjeszkedne.

A megkeresett cégek, köztük a Prezi vagy a Ericsson is úgy nyilatkozott, hogy szinte lehetetlen több éves tapasztalattal rendelkező fejlesztőt találni, értük egyébként is hatalmas a verseny - így érthető, hogy 400 ezres fizetésért sem vállalnak bizonyos pozíciókat -, kevés a speciális tudású szakember. A szakemberek számára kevésbé vonzó cégeknél még égetőbb a hiány.

A leginkább rugalmas és képezhető réteghez, a bölcsészekhez nyúlnak a cégek, akik egy-egy tanfolyam elvégzése után teljes értékű munkatárs lehet rövid időn belül egy cégnél.

Az informatikusok havi bruttó átlagbére 2015-ben 866 ezer forint volt. A nyugatra vándorlók a magyar átlaghoz képest kevesebben - de nem kevesen - vannak, ugyanis a kinti kezdőbér jellemzően "csak" a magyar bér duplája, ugyanis rengeteg szakember érkezik más országokból is, ami lenyomja a kereseteket.

Így jelentkezhettek az ingyenes képzésekre: az összes infó egy helyen

Rengeteg kérdést kaptunk az elmúlt napokban a szeptember végén induló, ingyenes nyelvi-informatikai képzésekről. Összegyűjtöttük és megválaszoltunk a legfontosabbakat. Milyen képzésre lehet jelentkezni? Kétféle képzésre - kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. és II. - lehet jelentkezni, a tanfolyamok három fő részből állnak.

hirdetés

Hozzászólások (2)

racpali

Az a tény, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a megfelelő egyetemi informatikus szakokra, a pálya tekintélyének a hanyatlását mutatja.Hiába az esetlegesen magas fizetés a személyek túlterhelése elriasztja e foglalkozásra készülőket.

Nem tudom, mi alapján számítják ezeket az átlagokat, de a közszférában az informatika területén több évtized után még a bölcsész-informatikusok kezdő bérét sem mindenki kapja meg.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X