Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egy netes közösség átírná a legismertebb angol szótárat

Veszett vagy fanatikus feminista? Nem hangzik jól, nem is szokták hízelgésképp mondani ezt senkire, az Oxford Dictionary mégis ezt hozza példának egyik szócikke alatt. Netes kampány indult azért, hogy ezentúl ez ne legyen így.

Michael Oman-Reagan, a Memorial University of Newfoundland doktorandusza szúrta ki, hogy az Oxford értelmező szótáraiban egy elég sértő példát hoznak az egyébként nem feltétlenül negatív kifejezésre.

hirdetés
hirdetés

A „rabid feminist” kifejezést általában azok használják, akik nem kedvelik a feministákat, holott a negatív felhang nem következik a szóból. Így bár lehet, hogy a példa tudományosan helytálló, köznyelvi használatban sértő, ezért Oman-Reagan szerint felül kéne vizsgálnia azt a szótárt kiadó Oxford University Press-nek. Az angol rabid szó fanatikust és veszettet is jelöl az angolban.

A kiadó szintén Twitteren üzent vissza Oman-Reagan-nek, és megvédte a példát, mondván azt nem vizsgálják, hogy sértő vagy sem, egyszerűen csak a köznyelvi környezetből vesznek példákat.

Azóta egész kis kampány idult #OxfordSexism hashtag alatt a Twitteren, mire már kiadó is úgy reagált a Daily Dot megkeresésére, hogy megvizsgálják a kérdéses szót.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X