Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Izzasztó logikai feladat: kinek sikerül megoldani?

Egy jó nehéz logikai feladvánnyal zárjuk a szombatot. Készüljetek, ez a legjobbakon is kifoghat.

Egy iskolába 1000 diák jár, és 1000 szekrény van a folyosón. Az igazgató az első napon megkéri az egyik tanulót, menjen ki a folyosóra, és nyissa ki az összes szekrényt.

hirdetés
hirdetés

Ezután megkér egy másik tanulót, menjen, és minden második szekrényajtót csukjon be. Majd azt kéri egy harmadik tanulótól, hogy minden harmadik ajtót csukjon be, ha nyitva van, és nyisson ki, ha zárva. A negyedik gyerek minden negyedik ajtóhoz megy oda, és így tovább, lassan mind az ezer gyerek sorra kerül.

A végén hány ajtó marad nyitva? A megoldást a kép alá rejtettük.

Forrás: Shutterstock

31 ajtó marad nyitva. Csak a négyzetszámok maradnak ki a bezárásból, tehát az 1., 4., 9., 16., 25., stb. Ezeket páratlan számú gyerek nyitja vagy zárja, aminek a vége az lesz, hogy nyitva maradnak. 32 négyzete már ezer fölötti szám, ezért annyi ajtó biztosan nem maradhat nyitva.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X