Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így szerezhettek OKJ-s bizonyítványt teljesen ingyen

10

Százötven-háromszázezer forint - a legtöbb OKJ-s tanfolyamért idén ennyit kell fizetni. Akkor sincs semmi veszve, ha a tandíj most nem fér bele a családi költségvetésbe, több ingyenes lehetőség közül választhattok.

OKJ
OKJ-s képzések. Ingyen is el lehet végezni
Forrás: hvg.hu

Középfokú OKJ-s tanfolyamon - ingyen - abban az évben tanulhattok utoljára, amikor betöltitek a 22. életéveteket. Ha a képzés hosszabb két tanévnél, vagy évvesztesek vagytok, a korhatár 23 évre módosul. Sajátos nevelési igényű, valamint súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók három évvel tovább, vagyis 25 éves korukig szerezhetnek OKJ-s szakképesítést ingyen. Fontos, hogy a képzés ideje alatt diákigazolványt, családi pótlékot, árvaellátást és egészségbiztosítást is kaphattok.

hirdetés
hirdetés

Ha a tanfolyam közepén éritek el a korhatárt, akkor sincs nagy baj: esti vagy levelező tagozaton ingyenesen folytathatjátok a tanulást. Az esti képzés heti két-három délutánt, a levelező pedig szombati tanítást jelent, diákigazolványt így is kaptok. A legnépszerűbb képzések tandíjáról itt olvashattok.

Ingyenes tanulás 22 éves kor után

Az esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken nincs korhatár: bárki ingyen tanulhat, aki korábban nem szerzett OKJ-s végzettséget államilag finanszírozott formában. Hogy még biztosan legyen szabad hely, érdemes minél hamarabb jelentkezni.

Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. A 2007-es változtatás után a listán szereplő szakképzések száma nyolc-kilencszázról négy-ötszázra csökkent. A szakmák száma valójában nem lett alacsonyabb: szakképesítésekből, illetve rész- és ráépülő szakképesítésekből álló rendszer jött létre. Így ha valaki egy képzésen bizonyos tantárgyakat – modulokat – már elvégzett, egy másik, ráépülő vagy rokon tanfolyamnál beszámíttathatja.

A képzések tizenöt jegyű száma az adott képzés szakmacsoporton belüli helyét és az egyes szakképesítések egymáshoz való viszonyát mutatja. Tartalmazza az ún. FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) számot is, amelyből kiderül, hogy az adott képzéssel milyen konkrét foglalkozást lehet űzni. Az OKJ-s képzésekről itt találjátok a legfontosabb infókat.

Felsőfokú szakképzés

Felsőfokú szakképzésre a felsőoktatási felvételin kell jelentkezni, a tanfolyamokat - amelyek általában kétévesek - felsőoktatási intézmények szervezik. A középfokú OKJ-val ellentétben itt fogynak az állami féléveitek, tehát ha elvégeztek egy kétéves felsőfokú szakképzést, és tovább szeretnétek tanulni egyetemen vagy főiskolán, az államilag finanszírozott tizenkét félév helyett nyolccal kell gazdálkodnotok - ha ennyi idő alatt nem tudjátok megszerezni a diplomát, az utolsó egy-két szemeszterért már fizetnetek kell.

Az alsó ponthatár 140 pont, ennek a tanulmányi pontokból és az emelt szintű érettségiért kapott többletpontokból kell összejönnie. A pontszámítás eltér a felsőoktatásitól: a szabályokat itt találjátok.

Idén drasztikusan csökkentették a felsőfokú szakképzés állami támogatását: a tavalyi 10 ezer helyett csak 3500-an tanulhatnak állami ösztöndíjas képzésben. A legnépszerűbb szakképzés idén az idegenforgalmi szakmenedzser: erre több mint 2500-an jelentkeztek.

Ha lecsúsztok az állami helyekről, fizetős formában is elvégezhetitek a képzést, a féléves tandíj 100 és 200 ezer forint között mozog. A legmagasabb tavalyi ponthatárokat itt, az intézményekre lebontott keretszámokat pedig itt találjátok.

Népszerű szakmák és hiányszakmák

2010-ben 86 ezren iratkoztak be OKJ-s képzésekre. A legnépszerűbbek a vendéglátással, idegenforgalommal, kereskedelemmel, marketinggel és üzleti kommunikációval kapcsolatos tanfolyamok, a legkévésbé keresettek pedig a vegy- és nyomdaipari tanfolyamok voltak.

A Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok minden évben meghatározzák, hogy az adott régióban mi tartozik a tíz hiányszakma közé. Ha ezek valamelyikét iskolarendszerű, tehát nappali formában tanuljátok, és jó a tanulmányi eredményetek, a minimálbér húsz százalékának megfelelő összegű ösztöndíjat kaptok a képzés ideje alatt. Mi tartozik ma a hiányszakmák közé, és mennyit lehet keresni velük? Összeállításunkat itt találjátok.

Ingyenes képzés álláskeresőknek

Ingyenes képzésre jelentkezhetnek azok az álláskeresők is, akik pályakezdők, huszonöt év alattiak vagy ötven év felettiek, akiknek legfeljebb alapfokú végzettségük van, akik az elmúlt egy évben gyermekgondozási segélyben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesültek vagy jelenleg is részesülnek, sőt, a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosultak, a tartós munkanélküliek, illetve a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek és a megváltozott munkaképességűek is.

A képzésekről a körzeti munkaügyi központban lehet érdeklődni, az elbírálásnál figyelembe veszik a szociális körülményeket is. A képzés idején lehet pályázni keresetpótló, étkezési, utazási, szállásra fordítható és gyermekfelügyeleti támogatásra.

A budapesti munkaügyi központban például ápolási asszisztens, CNC forgácsoló, emberi erőforrás ügyfélkapcsolati ügyintéző, hegesztő, mérlegképes könyvelő képzést és angol nyelvtanfolyamot is hirdettek idén.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Szűcsné Németh Mária

Szeretnék érdeklődni,hogy Migrációs ügyintézéssel kapcsolatos tanfolyam mikor és hol indul? ..........és mik a feltételek?

Elizabett

Szeretném meg érdeklődni,hogy 49 évesen milyen szakmákat ajánlanak, és tanulhatok-e államilag támogatott OKJ-s tanfolyamon.

Nagy Péter

2001-ben szereztem egy számítógép kezelő+ECDL tanfolyamot Okj.jogosult vagyok az államilag finanszírozott OKJ-s tanfolyamra?

Beáta Szemanyikné

Üdv! Én azután érdeklődnék ha gyermekem közvetlen érettségi után elkezdte 19 évesen a 2 éves okj tanfolyamot az alapból ingyen ilyenkor mindenkinek vagy kérhet az iskola bármire díjat.Mi tandíj jogcímen fizetünk havi 10.000 ft-ot és azt a választ kaptuk azért mert őket az állam nem támogatja...Jó lenne tisztán látni..Köszönöm

Zsuzsa11

Ha két éves középfoku OKJ-s képzésre jelentkezem és a második évet nem kezdem el vissza kell fizetni valamit?

Sandrik Judit

Nekem 2 fizetős okj-s végzettségem van. Végezhetek-e még ingyenes okj-s tanfolyamot? 45éves vagyok

Martsi

"Ingyenes tanulás 22 éves kor után

Az esti vagy levelező tagozatos, iskolarendszerű képzéseken nincs korhatár: bárki ingyen tanulhat, aki korábban nem szerzett OKJ-s végzettséget államilag finanszírozott formában. Hogy még biztosan legyen szabad hely, érdemes minél hamarabb jelentkezni."

Nagyon megörültem ennek a lehetőségnek, mert 46 évesen, már két éve munkanélküliként tanulásra vonatkozó kérelmemet egyszerűen elutasították a munkaügyi központban, ugyanis nem felelek meg az ottani kritériumoknak és érdekelne a szociális területen való gerontológiai, vagy valamilyen hasonló szakgondozói szakképzés.

Viszont a lelkesedésem azonnal lelohadt, amikor láttam, hogy az ingyenesség valójában nem jelent költségmentességet még távolról sem:

http://okjtanfolyamkepzes.hu/szocialis-szakgondozo-kepzes
Azaz ez azt jelenti, hogy az adott tanfolyamot nem 8-10-12 hónapig tanulhatom, hanem 2 évig. Annyi a kedvezmény, hogy diákigazolvány jár, tehát két évig kell bérletet venni, de gyakorlatilag ugyanannyit kell mindkét esetben fizetni, csak nem tandíjnak, hanem szolgáltatási díjnak nevezik.

Van esetleg olyan képzés, ahol az én koromban -gyakorlatilag- ingyenesen tanulhatok első OKJ-s képzésen?

Marcsi

Pócsik Júlia

A felsőfokú szakképzés c. bekezdéshez tennék hozzá valami rendkívül fontosat. Fsz képzéseket NEM CSAK felsőoktatási intézmények indítanak, hanem a 2012-13-as tanévben utoljára szakképző iskolák is. Tehetik ezt úgy, hogy együttműködési megállapodást kötnek egy felsőoktatási intézménnyel. A jelentős különbség, s ami a szakképző iskolák mellett szól, az, hogy az állami finanszírozásból itt nem "ketyeg" a 4 félév, mert a szakképzőben a diák nem hallgatói, hanem tanulói jogviszonyt létesít. + előny: nem kell felévtelizni, nincs 140 pont!, be lehet iratkozni. A tananyag, a képzési körülmények, a vizsga és a bizonyítvány ugyanaz, mint egy főiskolán. Állami finanszírozású a képzés, tehát nincsa tandíj, de van gyakorlati hely és lehet ösztöndíj is. Még valami: a szakképző iskolákban GYAKORLÓ szak-oktatók, szakemberek oktatják a diákokat, akik a mindennapokban a munkájukban gyakorolják a szakot és nem "szakirodalom"-ból élnek. Szerintem óriási különbség és nagy lehetőség. Mindössze nincs lobbija, nem úgy, mint a felsőoktatásnak. A felsőoktatási intézmények egy év múlva magukhoz ragadják majd az FSZ képzéseket, tehát ez az utolsó tanév, amikor még ezt a lehetőséget egy fiatal kihasználhatja és szerezhet felsőfokú szakképzettséget anélkül, hogy sérülne a 12 féléve! Idén a HVG felmérése szerint a legnépszerűbb szak: az idegenforgalmi szakmenedzser. A mi iskolánk évek óta képez Iszm-szakon és közel 100 képzett szakembert bocsátott ki az elmúlt években, akik megállták a helyüket a hőn áhított munkaerőpiacon, vagy sikeresen váltották be a krediteket főiskolán, egyetemen.

Molnar Anna

Igen, ez mind szép és jó, csak az nincs leírva hogy a munkaügyi központokban induló képzésekre való jelentkezéshez milyen kritériumoknak kell megfelelni:
1 minimum 1 év munkanélküliség
2 minimum 3 gyerek
3 elavult szakma
4 súlyos fogyatékosság.
stb
stb

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X