Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Alaposan átszabják az OKJ-s képzések rendszerét

2

Átláthatóbb OKJ-s képzési rendszert ígér a Magyar Munka Terv, amelyet májusban tárgyalt és fogadott el a kormány: egyszerűbbé teszik a szakok akkreditációját, szigorítanak az ellenőrzésen, a nem piacképes képzések támogatását pedig csökkentik. Főállású oktatók és tanári értékelési rendszer nélkül egyetlen oktatási központ sem működhet majd.

A gimnáziumi és a szakközépiskolai érettségi, valamint az első OKJ-s szakképesítés megszerzése továbbra is ingyenes lesz. Az általános iskola nyolcadik osztálya, valamint a tizedik évfolyam után elkezdhető képzési szintet összevonják, a felsőfokú szakképzéseket – amelyekre már most is az egyetemi, főiskolai felvételi lapon kell jelentkezni – kiveszik az Országos Képzési Jegyzékből, és a felsőoktatásba vezetik át. A tervezetben az áll, hogy a szakok „létjogosultságát” is megvizsgálják majd – vagyis könnyen előfordulhat, hogy megszüntetik azokat a végzettségeket, amelyekkel szinte lehetetlen elhelyezkedni, de azok a képzések is erre a sorsra juthatnak, amelyekre egyáltalán nincs jelentkező. A hányszakmák listáját itt találod meg.
Komoly változások várnak a felsőfokú szakképzéseket szervezőkre is
Komoly változások várnak a felsőfokú szakképzéseket szervezőkre is
Forrás: HVG Archvív

Átszabják az akkreditációt és az ellenőrzési rendszert

Az akkreditációs folyamatot is átalakítják. „Jelenleg nagyon bonyolult és időigényes elindítani egy képzést. Össze kell állítani a részletes programot, hosszú az átfutási idő, sokba kerül a procedúra. Mindenképpen örülnénk neki, ha egyszerűbbé és gyorsabbá válna az akkreditáció” – mondja Papp Mónika, a 2007 Kapos Felnőttképző Kft. vezetője.

Egyszerűbb lesz az ellenőrzési rendszer is: eddig ugyanis a munkaügyi központok és a Felnőttképzési Akkreditáló Testület párhuzamosan ellenőrizte a képzéseket szervező intézményeket, ezentúl a hatóság vizsgálja majd, hogy minden szabályt betartanak-e. Évente egyszer helyszíni értékelést végeznek: azok az oktatási központok, amelyek nem megfelelően működnek, szigorú büntetésre számíthatnak. „Súlyos vagy ismételt szabályszegés” miatt akár a minősítésüket is visszavonhatják.

Szigorítanak: értékelési rendszer és főállású oktatók nélkül nincs képzés

Egyébként is szigorúbbak lesznek a követelmények: kötelező lesz főállású oktatókat alkalmazni, be kell vezetniük a tanári értékelési rendszert, minden foglalkozás előtt készíteni kell majd óratervet, és ellenőrizni kell a diákok elégedettségét is, az eredményeket pedig nyilvánosságra kell hozni. Az intézményeknek ezen kívül ellenőrizhető és számszerűsíthető célokat kell kitűznie: ilyen például a személyi és tárgyi feltételek javítása vagy a sikeres vizsgázók elhelyezkedési arányának növelése. OKJ-s képzések: mit mennyiért lehet tanulni? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Javítani kell a gyakorlóműhelyek felszereltségén is
Javítani kell a gyakorlóműhelyek felszereltségén is

A munkaterv szerint pontosítani, sőt szigorítani kell a követelményeket, különösen a gyakorlati képzések esetében. Az egyes OKJ-képzések támogatásai a munkaerő-piaci tendenciák alapján változnak majd, vagyis több támogatást kapnak azok a képzések, amelyek elvégzése után könnyen el lehet helyezkedni, azokra a szakokra azonban kevesebb pénz jut majd, amelyekre kisebb az igény a munkaerőpiacon. A pályakövetési rendszert is kiépítik a felnőtt- és szakképzésben: intézményenként, területi egységenként és országosan összesítve is nyilvánosságra hozzák majd az ereményeket.

Szűcs Dóra
eduline

hirdetés

Hozzászólások (2)

eduline

@ Kovács Lívia
A tervről itt olvashat bővebben:
http://hvg.hu/gazdasag/20110623_elkeszult_magyar_munka_terv

Kovács Lívia dr.

Tisztelt Szűcs Dóra!
Érdeklődöm, mikor lép életbe az átláthatóbb OKJ-s képzési rendszert ígérő Magyar Munka Terv, amelyet múlt héten tárgyalt és fogadott el a kormány
Tisztelettel: Kovács Lívia

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X