szerző:
Eduline

Hogyan számolják ki a felvételi pontszámotokat, ha nem tanultatok idegen nyelvet, vagy nem érettségiztetek idegen nyelvből?

©

Jó hír, hogy önmagában az idegen nyelvből tett érettségi hiánya még nem kizáró ok a felvételin, kivéve természetesen akkor, ha olyan szakra jelentkeztek, ahol idegen nyelvi tantárgy kötelező követelmény. Ha csak választható, és más - szintén választható - tárgyból, tárgyakból rendelkeztek a szükséges eredménnyel, vagy egyáltalán nem is szerepel a követelmények között idegen nyelv, akkor az érettségi pontokkal nem lesz gond - írja a felvételi tájékoztató.

Ha azonban olyan szakra jelentkeztek, amelyen az adott idegen nyelvből kötelező érettségizni, esetleg emelt szintű érettségit kell tenni, akkor jelentkezzetek a májusi-júniusi érettségire.

Így jelentkezhettek a 2018-as érettségire, elérhető a jelentkezési lap

Közzétette a 2018-as májusi-júniusi érettségi jelentkezési lapját az Oktatási Hivatal. A jelentkezési lapot innen tölthetitek le, a jelentkezési határidő 2018. február 15. A 2018-as érettségi szezon május 4-én, a nemzetiségi nyelvi és irodalmi vizsgákkal kezdődik, a legtöbb végzőst érintő írásbelikre azonban május 7-ig kell várni, aznap lesz a magyarérettségi.

Mi a helyzet akkor, ha idegen nyelvből nemcsak nem érettségiztetek, hanem abból nincs középiskolai jegyetek sem? Így tanulmányi pontot nem tudnak számítani, de ez még nem jelenti azt, hogy nem kerülhettek be egyetemre vagy főiskolára: ebben az esetben csak egyféle módon, az érettségi pontok kétszerese alapján tudják kiszámolni felvételi összpontszámotokat.

Erről bővebben itt olvashattok.

Pontszámítási szabályok: ezért a nyelvvizsgáért nem kaptok többletpontokat

Hány pontot kaptok a 2018-as felvételin, ha két emelt szintű érettségitek és egy nyelvvizsgátok van? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Idén szeretnék egyetemre jelentkezni. Két tantárgyból fogok érettségizni emelt szinten, mellette pedig van egy középfokú nyelvvizsgám. Így összesen hány többletpontot kapok? 128-at? Sajnos csak 100 többletponttal kalkulálhatsz.