szerző:
Eduline

Hamarosan itt az érettségi, de mit érdemes ilyenkor inni és enni, hogy könnyebben menjen a tanulás? Itt a válasz.

©

A felkészülés alatt

Nagyon sok diák az érettségi időszakban és később a vizsgaidőszakban is olyan stresszes, hogy inkább kihagyja az étkezéseket, kávét iszik és energiaitalokkal tartja ébren magát. Ez nem csak a vizsgaeredményeiteken ronthat, hanem a testetekre is komoly hatásai vannak. A felkészülés alatt sem szabad kizsigerelni a testeteket, mert kimerültök és még nehezebben tudtok tanulni!

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

Ebben is fontos a rendszer

Az utolsó hetekben figyeljetek arra, hogy kiegyensúlyozottan és rendszeresen táplálkozzatok, és ne maradjon ki a reggeli sem! Ha legalább a vizsgaidőszak/érettségi szezon alatt odafigyeltek ezekre, sokkal jobban tudtok majd teljesíteni is.

Nem véletlenül tartják a reggelit a legfontosabb főétkezésnek. Az ilyen stresszes időszakokban még azoknak is be kell iktatni a reggelizést, akik amúgy gyakran elfelejtik. Ha nem kívánjátok a szendvicset vagy péksüteményt, akkor egyetek gyümölcsöt, igyatok egy csésze teát, az is segíthet az energiapótlásban.

©

Ha éppen szünetet tartotok a tanulásban, és lazítotok, akkor is hasznos dolgokkal doppingolhatjátok a szervezeteteket: például (ha nem vagytok allergiásak) diófélékkel, amelyek kifejezetten hasznosak az ilyen időszakokban a szervezetnek.

Az utolsó napokban

Közvetlenül a vizsga előtt, kerüljétek a nehéz ételeket. Nem érdemes nagyon sokat enni vizsga előtt: elálmosodhattok, és gyengülnek a koncentrációs képességeitek is. Viszont sok folyadékot kell bevinni a szervezetbe, ezt a vizsga alatt is nyugodtan folytassátok, mindig legyen nálatok legalább fél liter víz, az sem árt, ha több.

Vidd magaddal!

Vannak dolgok, amiket semmiképpen ne felejts otthon, az első és legfontosabb az ásványvíz, de vihettek magatokkal a terembe csokit és szőlőcukrot is, ha SOS energia kellene a vizsga alatt.

Az étcsokoládé kis mértékben is képes javítani a koncentrációs képességeiteket (ráadásul állítólag boldogsághormonokat is termel, ami nem elhanyagolandó tényező mondjuk a matekérettségin). A szőlőcukor pedig a gyors felszívódás miatt vált a vizsgázók egyik kedvencévé.