szerző:
Eduline

Összegyűjtöttünk négy fontos dolgot, amit érdemes átgondolni, mielőtt érettségire jelentkeztek.

©

Már csak pár nap van hátra a határidő lejártáig, a 2018-as érettségire február 15-ig jelentkezhettek. Addig is van pár dolog, amit érdemes átgondolni.

1. Mit és mennyit?

Ne felejtsétek el megnézni, hogy a választott szakotokon milyenek az érettségi követelmények, mely tárgyak számítanak bele a pontokba és milyen szinten kell érettségiznetek. Nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan képzések is, amelyeken az öt kötelező tantárgy melett más tárgyból is vizsgázni kell. Mindenképpen ezek alapján jelentkezzetek érettségi vizsgára.

2. Az sem mindegy, hogy milyen szinten

Sok olyan szak van, amelyhez kötelező emelt szintű vizsgát kell tennetek. Azt, hogy mely szakokon kötelező emelt szintű érettségi vizsgát tenni, itt találjátok. Mindenképpen nézzétek meg, hogy szerepel-e köztük a ti képzésetek is.

3. A teljesítőképességnek is van határa

Mielőtt jelentkeztek, ne felejtsétek el átgondolni, hogy mi az, amit teljesíteni tudtok, és hogyan jártok a legjobban. Nem biztos, hogy az a helyes döntés, hogy ha mindent egyszerre szeretnétek megcsinálni. Van olyan helyzet, amikor egy középszinten jól megírt érettségi többet ér, mint egy emelt szinten gyengén megírt vizsga. Persze ilyenkor a többletpontokat is számolni kell.

4. Egy jó érettségi mindent megér. Na de mennyi is az annyi?

Mielőtt jelentkeztek, azt is érdemes megnézni, hogy kell-e fizetnetek a vizsgáért. Az első érettségi vizsga és az érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája, valamint a szakgimnáziumi érettségi és az első alkalommal a javító- és pótlóvizsga ingyenes. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni. Hogy pontosan mennyit, arról itt olvashattok el minden információt.

Fontos határidő jön: csütörtök késő estig kérhetnek segítséget a felvételizők

Február 15-ig jelentkezhettek a 2018-as egyetemi-főiskolai felvételire, a felvételi ügyfélszolgálat hosszabbított nyitvatartással készül a határidőre. Február 15-ére meghosszabbodott nyitvatartással készülünk: este 21 óráig fogadjuk a telefonos vagy személyes kérdéseket, az e-mailekre pedig éjfélig válaszolunk - írják a Felvin. A felvételi eljárással kapcsolatos általános kérdésekben a 1818-as telefonszámon (5-ös gomb - felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések) a kormányzati ügyfélvonal 0-24 órában ad tájékoztatást.