szerző:
Eduline

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

Karinthy, Arany, Camus az esszékérdések között - a legfrissebb infókat itt találjátok.

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.

Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv könyvismertetőjének részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók - ez alapján kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a szöveg korrekt, bár valamivel nehezebb értelmezni, mint a tavalyi Nemes-Nagy Ágnes-művet, a 2010-es szövegnél azonban egyszerűbb. Innen tölthetitek le a Nemzeti olvasókönyv bevezetőjének szövegét.

Nemzeti olvasókönyv

A szerző Lukácsy Sándor - az előszó szerint - azért válogatta össze az olvasókönyv szövegeit, hogy "az olvasók nemzeti öntudatát fejlessze". Azt írja, hogy nem a legszebb magyar versek és prózai szövegek gyűjteménye ez, mert - a szerző szerint - ilyenekből van elég, hanem olyan szövegek, amelyek a magyar történelemről és kultúráról szólnak.

A magyarérettségiről percről percre tudósítunk - itt követhetitek figyelemmel a legfrissebb információkat, a középszintű feladatsort és a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldást 13 órakor nézhetitek meg itt, az eduline.hu-n!

A szövegértési feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók, a kérdések egy hosszabb szöveghez kapcsolódnak. „Ez a feladatrész egyértelműen a szövegértési kompetenciát méri fel, vagyis különösebb tárgyi tudás nélkül is megoldható. Aki logikusan gondolkodik és figyelmesen olvas, annak nem okozhat problémát a válaszadás” – nyilatkozta korábban az eduline-nak Forgács Róbert, a budapesti Eötvös József Gimnázium magyarszakos tanára. Mire kell odafigyelni a középszintű magyarérettségin? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on
Az eduline-on rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat nemcsak magyarból, hanem matekból, történelemből, idegen nyelvekből és természettudományos tantárgyakból is. Lájkoljátok az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapjátok a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhettek!

A szaktanár szerint általában csak egy-két, főként nyelvtani feladat kapcsolódik szorosan a tananyaghoz. A rövid, egy-kétszavas vagy -mondatos választ igénylő feladatok évről évre hasonlóak: nagy valószínűséggel idén is lesznek igaz/hamis kérdések, de szövegből kiragadott szavakat, kifejezéseket is kell majd értelmezni.