szerző:
Eduline

Négy hónap múlva startol a 2017-es tavaszi érettségi - ha már most elkezdenétek a felkészülést, az eduline-on minden segítséget megtaláltok. Friss infókra szükségetek is lesz, 2017-től ugyanis több tantárgyból változnak a követelmények és a szabály. Cikksorozatunk első része: magyarérettségi.

Mikor lesz a vizsga?

2017. május 8-án, reggel 8-tól.

Hol találjátok a szóbeli érettségi tételsorát?

Az emelt szintű szóbeli magyarérettségi tételcímeit az Oktatási Hivatal oldalán, itt találjátok.

A középszintű szóbeli tételsorát a tanárotoktól kérjétek el. Ha azonban a fővárosi vagy a megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgán fogtok középszinten érettségizni magyarból - például már korábban elvégeztétek a középiskolát, most azonban a felvételi miatt újra kell érettségiznetek -, a tételcímeket ezeket innen tölthetitek le.

Mintatételek

Az Oktatási Hivatal oldalán nyilvánosságra hozták a közép- és emelt szintű szóbeli mintatételeket, ezeket érdemes átnézni már most, hogy tudjátok, mire kell készülnötök. Az emelt szintű szóbeli mintatételeket itt, a középszintűeket itt nézhetitek meg.

Hogyan változik a középszintű írásbeli?

A középszintű írásbeli magyarérettségi 2017-től egy 90 perces és egy 150 perces részből áll majd. A vizsgázóknak először a szövegértési feladatsort kell megoldaniuk (az ajánlás szerint erre körülbelül 60 percet érdemes szánni), majd meg kell oldaniuk egy szövegalkotási feladatot, ez a "köznapi szöveg alkotása" elnevezésű rész.

©

A diákok két feladat közül választhatnak: egy gyakorlati szöveget kell írniuk vagy a középszintű magyarérettségiben eddig is szereplő érvelési feladatot kell megoldaniuk, az ajánlás szerint erre körülbelül 30 percet érdemes szánni.

A középszintű magyarérettségin ezután következik a második szövegalkotási rész: a diákoknak 150 perc alatt kell egy műelemző vagy egy összehasonlító elemző fogalmazást írniuk a megadott művekről.

A hivatalos összefoglalót itt olvashatjátok el.

Hogyan változik a pontozás?

A középszintű műelemző feladat pontozása így néz majd ki 2017-től: tartalmi minőség – 25 pont; nyelvi minőség 25 (szövegszerkezet – 5 pont; stílus – 5 pont; nyelvhelyesség – 5 pont, helyesírás 8, íráskép 2).

A helyesírástól és az írásképtől függő pontszám kisebb lesz.

Hogyan változik az emelt szintű írásbeli?

Emelt szinten a reflektáló és a műelemző szövegek értékelése egymástól függetlenül történik. A műértelmező feladat pontértéke: 30 pont, a reflektáló feladat pontértéke: 20 pont.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, az indoklás szerint azért, mert "a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés".

Hogyan változik a középszintű szóbeli értékelése?

Tartalmi minőség, irodalom: 25 pont, tartalmi minőség, magyar nyelv: 10 pont, a felelet nyelvi minősége: 15 pont.

Szóbeli tételek: új témakör

A szóbeli tételek száma nem változott. Az anyanyelvben két korábbi témakör összevonásával új témakör jött létre Ember és nyelvhasználat néven. Az irodalmi témakörök megnevezésében az irodalmi művek állnak a középpontban. A regionális és interkulturális témakör része lett a határon túli magyar irodalom.

Hol találjátok az összes hivatalos anyagot a magyarérettségiről?

Az Oktatási Hivatal oldalán, itt. A  7-es pontban szerepel a magyar nyelv és irodalom.