szerző:
Eduline

A felsőfokú nyelvvizsgával vagy az emelt szintű érettségivel jártok jobban a felvételin? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ha van egy komplex, felsőfokú angol nyelvvizsgám (C1), de csinálok mellé egy angol emelt szintű érettségit, ami eléri a 60 százalék feletti értéket, akkor a felvételi szempontjából melyikkel járok jobban? Melyik ér több pontot?

Ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségitek és nyelvvizsgátok is van, csak az egyik jogcímen kaphattok többletpontot. Az emelt szintű érettségiért 50 többletpontot, a felsőfokú nyelvvizsgáért pedig 40 pont jár (míg középfokúért 28 pont), így egyértelműen az emelt szintű érettségi pontjával jártok jobban.

Azt is tudnotok kell, hogy a pluszpontoknak van egy felső határa: legfeljebb összesen 100 többletpontotok lehet, ebből emelt szintű érettségivel vagy versenyeredménnyel maximum 100 pontot, nyelvvizsgával maximum 40 pontot szerezhettek, hátrányos helyzetért, fogyatékosságért vagy gyermekgondozásért maximum 40 pontot, felsőoktatási szakképzésben szerzett bizonyítványért maximum 30 pontot kaphattok.

Fontos ezen kívül, hogy amennyiben kötelező egy érettségi tárgyból emelt szintű vizsgát tennetek, úgy azért is megkapjátok a pluszpontot. Így például az általános orvosi szakra készülőknek, ahol két emelt szintű érettségi kötelező, nem kell még a nyelvvizsgára is hajtaniuk, hiszen azért már úgysem kaphatnak pluszpontot.

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb felvételi statisztikák

A tíz legnépszerűbb egyetemi-főiskolai kar

Ezekre az egyetemekre és főiskolákra felvételiznek a legtöbben

A legnépszerűbb alapszakok önköltsége

Ennyit kell fizetnetek a legnépszerűbb mesterszakokért

A 41 központi ponthatár

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!