Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mely esetekben jár többletpont a fogyatékosságért a felvételin?

2

Jár többletpont a felvételin, ha gerincferdülésetek van? Hol tudjátok megnézni, hogy az állapototok fogyatékosságnak minősül-e? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Forrás: Shutterstock

Milyen fajta fogyatékosságért jár többletpont? A gerincferdülésért adható pontokra lennék kíváncsi.

hirdetés
hirdetés

Gerincferdülésért jár többletpont: a felvételin a fogyatékosságot minden esetben igazolni kell - az igazolásnak tartalmaznia kell a fogyatékosság megnevezését és BNO-kódját. Ez utóbbinak itt nézhettek utána.

A felvételin fogyatékosság címén 40 többletpontot kaphattok. Ez lehet mozgásszervi, érzékszervi, beszédfogyatékosság (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.), pszichés fejlődési zavar (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás és figyelemzavar, magatartás-szabályozási zavar stb), autizmus spektrum zavar, illetve halmazottan fogyatékos állapot. Saját nevelési igényért igen, tanulási nehézségért viszont nem jár többletpont.

Az igazolást - szakértői véleményt - a megyei vagy fővárosi pedagógiai szakszolgálati intézmények, illetve azok megyei vagy országos szakértői bizottságként eljáró tagintézményei (valamint jogelődjeik közül a tanulási képességvizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok és az országos szakértői és rehabilitációs bizottságok) adhatják ki.

Minden a 2015-ös felvételiről

A legfontosabb határidők

Így húzzák a ponthatárokat

Pontszámítási szabályok az alap- és osztatlan képzéseken

Pontszámítás a felsőoktatási szakképzéseken

Így számolják a pontokat a mesterszakokon

Mikor lesznek az alkalmassági vizsgák?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hozzászólások (2)

Gergely Fülöp

Én se kaptam gerincferdülésre, köszönjük a kamu infot eduline, de visszadobták a kérelmet azzal hogy nem igazol fogyatékosságot, pedig bizottság előtt szerzett szakvéleménnyel, a gerincferdüléses BNO kóddal töltöttem fel jelentkezéskor a megfelelő dokumentumokat. Csak azért írom le hogy fölöslegesen ne kezdjen ebbe senki, mert nagyon sok macera volt még megszereztem ezt a papírt feleslegesen!

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X