Érettségi-felvételi Eduline

Mégis kötelező lesz 2013-tól az emelt szintű érettségi?

Elolvasom

Pokorni Zoltán szerint a fokozatos, megfontolt fejlesztés a jó az oktatásban: az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke így értékelte kedden az MTI-nek, hogy változatlanul marad a felsőoktatási intézményekbe való felvétel egyes szabályainak módosításáról szóló 2010. évi törvény, amelyet a nyáron ellenszavazat nélkül fogadott el az Országgyűlés.

Érettségi-felvételi Eduline

Fontos változások: nulladik év az iskolákban, három nyelv a gimnáziumokban

Elolvasom

Az óvodapedagógusok egyértelmű döntése, hogy a hetedik életév betöltése után a gyermeket be kell íratni az iskolába – mondta Hoffmann Rózsa az m1 Ma Reggel című műsorában. Az oktatásért felelős államtitkár szerint ma még nyolcéves gyerekek is vannak az óvodákban, ez pedig sem a kisebbeknek, sem az iskoláskorúaknak nem jó.

Érettségi-felvételi Eduline

Nehezebb érettségi, szigorúbb szabályok: ilyen lesz az új közoktatási törvény

Elolvasom

Módosítják a tanári bértáblát, öt helyett hat tantárgyból kell majd érettségizni, és tizenhét évre csökkentik a tankötelezettség korhatárát – bemutatta az új közoktatási törvény vitairatát és a pedagógus életpályamodellt az oktatási államtitkárság. Nagy meglepetések nincsenek, a javaslatokat - csakúgy, mint a felsőoktatási törvénytervezet esetében - emailben várja a tárca december 30-ig.

Érettségi-felvételi Eduline

A legjobb gazdasági egyetemek és főiskolák listája

Elolvasom

Többszörösére nőtt a gazdasági képzésre jelentkezők száma az elmúlt években, a hallgatók összesen harminchárom egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak. A Felvi rangsora alapján idén a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara kapta a legjobb minősítést. Ízelítő a HVG Diploma különszám tartalmából.

Érettségi-felvételi Eduline

Könnyű volt az idei őszi magyarérettségi

Elolvasom

Közel húszezer diák vesz részt összesen a pénteken kezdődött érettségi időszakban, ami ma a közép- és emelt szintű magyar írásbelikkel folytatódott. A legtöbben úgynevezett előrehozott érettségit tesznek, vagyis "előre dolgoznak" a májusi-júniusi időszakra, amikor beindul a vizsgadömping. A magyar írásbelin idén egy Lázár Ervin novellát kellett elemezni.

Érettségi-felvételi Eduline

Amit tudni kell az őszi érettségi vizsgákról

Elolvasom

Szeptember 6-ig még lehet jelentkezni az őszi érettségi időszak alatt szervezett vizsgákra, melyek - mind közép, mind pedig emelt szinten - október közepén kezdődnek majd. A jelentkezési lapokat célszerű abban az iskolában beszerezni, ahol vizsgázni fogunk. A vizsgát tartó iskolák listájáról és a pontos menetrendről alább tájékozódhattok.

Érettségi-felvételi Edupress

A pótfelvételin meghirdetett férőhelyek 50-60 százalékát töltik fel

Elolvasom

Az idei pótfelvételi időszakban csaknem 12.500-an adták be jelentkezésüket. Közülük várhatóan mintegy nyolc-tízezer diák jut be a meghirdetett mintegy 17 ezer üres, költségtérítéses férőhelyre - mondta el az Inforádióban Szövényi Zsolt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatási osztályvezetője. Elmondta: a pótfelvételi során jelentősebb szerepet kap a munkaerőpiac.

Érettségi-felvételi Eduline

Tényleg katasztrofálisan sikerültek az érettségik?

Elolvasom

Némileg sokkolták a közoktatásban érintetteket a 2010-es matekérettségi harmatos eredményei, különös tekintettel arra, hogy a tanárok egybehangzó véleménye szerint idén még tovább gyengült a középszintű feladatsor színvonala. A többi tárgy érettségi eredményeit azonban nem fenyegeti egyenlőre hasonló leromlás.

Érettségi-felvételi Eduline

A legdrágább hazai egyetemek

Elolvasom

Egy félév a Semmelweis Egyetemen fogorvosi képzésén 1 355 400 forintba kerül, és ezzel rekorder a magyar piacon, de mellette még bőven vannak olyan képzések ahol milliós tandíjat kell leszurkolniuk a felvetteknek.

Érettségi-felvételi Eduline

40 ezer diák jelentkezhet még a pótfelvételikre

Elolvasom

A szeptemberben kezdődő tanévre 42 ezer diákot nem vettek fel a 140 ezer jelentkező közül, ők most több mint 400 szakon mintegy 2.500 költségtérítéses finanszírozási forma közül választhatnak. Fontos, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik eddig nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt sehova. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.

Érettségi-felvételi Eduline

Romló érettségi eredmények: hármasnál is rosszabb a matek átlag

Elolvasom

Idén is a matematika okozta a legnagyobb nehézséget az érettségizőknek, a májusi középszintű érettségin újfent nem érték el a diákok a hármas átlagot – derült ki a 2010-es érettségi eredmények napokban nyilvánosságra került adataiból. Tavaly sikerült a közepesnél kicsit jobban teljesíteni, idén viszont csak 2,91 lett a diákok átlaga. Öröm az ürömben, hogy a matematika az egyedüli olyan tantárgy, amelyben a diákok hármasnál rosszabb átlagot értek el - írja a HVG.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi ponthatárok: több jelentkező, élesedő verseny

Elolvasom

Ha nem is látványosan, de élesedik a verseny a felvételizők között a felsőoktatási helyekért. Idén is megugrott a felvételizők száma a korábbi mélyrepülés után, ezzel párhuzamosan azonban romlik a bejutási arány, már "csak" a jelentkezők 70 százaléka került be valamelyik helyre, bár pótfelvételik még csak most jönnek.

Érettségi-felvételi Eduline

Megvannak az idei felvételi ponthatárok

Elolvasom

Ma húzzák meg a felsőoktatási ponthatárokat, amelyeket a 4. Pont Ott Partin hirdetnek ki a fővárosi Corvin sétányon: a mintegy 140 ezer felvételiző várhatóan este nyolc óra körül tudja meg, hogy felvették-e az általuk megjelölt intézmények valamelyikébe. Itt, az eduline-on folyamatosan követheted az eseményeket.

1
331 332 333 334 335
343