szerző:
Eduline

Most vizsgáztatok, de javítani szeretnétek? Ten tudjátok, mikor választhatjátok a javító érettségit és mikor mehettek pótérettségire? Fontos kérdésekre válaszolunk.

©

Mikor választhatjátok a javító érettségit?

Javító érettségi vizsga felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a megkezdett, de a vizsgakövetelmények nem teljesítése miatt sikertelen vizsga esetén választható. Ez lehet rendes, előrehozott, pótló és az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségi vizsga, amit meg kell ismételnetek.

Azonban a javító érettségi vizsgát csak egy másik vizsgaidőszakban lehet tenni, és függetlenül a korábbi vizsgán elért esetleges részeredményektől, valamennyi vizsgarészt meg kell ismételni.

Mikor mehettek pótló érettségire?

Pótló érettségi vizsga fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett vizsgát jelenti. Ez lehet akár rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő, javító érettségi vizsga is, melyet folytathattok.

Ez annyit tesz, hogy az igazgató engedélyezheti, hogy fel nem róható okból megszakadt vizsgátokat ugyanazon vizsgaidőszakban folytathassátok, mint amikor az érettségi vizsgát megkezdtétek.

Mi történik, ha nem mentek el a szóbelire?

Erről bővebben itt olvashattok:

Mi történik, ha valaki nem megy el a szóbeli érettségire?

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. De mi történik akkor, ha egy vizsgázó nem megy el a szóbelire? Az Oktatási Hivatal oldalán közzétett tájékoztató szerint ha egy diák „fel nem róható okból" nem jelenik meg a szóbelin (vagy a vizsgáról engedéllyel távozik), azt az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik napján megismételheti a szóbelit - ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehetnek.

Mi az a "fel nem róható ok"?

A jogszabály alapján „minden olyan, a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására”.

Amennyiben tehát a vizsgázó nem jelent meg a szóbeli vizsgán, úgy a vizsgára vonatkozó kérelmével az érettségi jelentkezését fogadó intézmény vezetőjéhez kell fordulnia, a benyújtott igazolások alapján az intézmény vezetője dönt.

A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Megvan a közép- és emelt szintű spanyolérettségi megoldása

Közzétette a közép- és emelt szintű spanyolérettségi megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű spanyolérettségi feladatsora: A középszintű spanyolérettségi megoldása: Az emelt szintű spanyolérettségi feladatsora: Az emelt szintű spanyolérettségi megoldása: