szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma a németérettségivel zárjuk az idei érettségi szezon első hetét. Ha szeretnétek elsőként értesülni a feladatokról és a megoldásokról, akkor tartsatok velünk, mivel ma is percről percre tájékoztatunk benneteket. A német érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Hágeni Távegyetem Budapesti Távtanulási Központnak.

18:19
Köszönjük, hogy egész héten velünk voltatok! Jövő héten is jövünk a legfontosabb infókkal.

16:32
Az biztos, hogy az idei érettségire még jó sokáig emlékezni fogunk

Képgaléria a hétről

Érettségi maszkban: a 2020-as, rendhagyó érettségi első hete képekben

Az idei érettségire biztosan sokáig emlékezni fog mindenki. A diákoknak olyan helyzetben kellett számot adni a tudásukról, mint még soha, egy világjárvány idején. Összeszedtük a hét fotóit.

16:03
A választható tárgyak között is vannak olyanok, ahol lehet segédeszközt használni

Mutatjuk őket

Milyen segédeszközöket használhattok a következő hetekben az érettségin?

Nem csak a fő tantárgyakból használhattok segédeszközöket az írásbelik alatt. Ha a következő hetekben még fogtok választható tárgyból érettségizni, akkor érdemes már előre felkészülnötök a vizsgákra. Segítségképpen most összegyűjtöttük nektek a „legális puskákat".

15:43
Szaktanári vélemény a németérettségiről

A korábbi évek érettségi feladatihoz hasonló nehézségű volt a mai vizsga

Korrekt feladatokat, visszatérő témákat és jól értelmezhető kérdéseket kaptak a diákok az idei németérettségiben a szakértő szerint.

14:40
Ilyennek éreztétek a mai középszintű németérettségit

Diákvélemények: milyen volt a mai németérettségi?

A német vizsgákkal zárult ma az érettségi első hete. Diákokkal beszélgettünk arról, hogy milyennek érezték a mai vizsgákat.

14:21
Az összes feladat és nem hivtalos megoldás egy helyen

Az összes megoldás egy helyen: itt nézhetitek meg a németérettségi feladatait és megoldásait

Milyen feladatok voltak a középszintű németérettségiben? Hogy kellett megoldani az olvasott szövegértést, a nyelvhelyességet és az íráskészséget mérő feladatsorokat? Most megnézhetitek a mai vizsga nem hivatalos megoldásait egy helyen. A német érettségi feladatok nem hivatalos megoldásához nyújtott segítséget, köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

14:15
Mivel nincs hanganyagunk, ezért a feladatok nem hivatalos megoldását nem tudjuk közölni, de a feladatsort ma is megmutatjuk

Milyen feladatok voltak a mai hallás utáni szövegértésben? Mutatjuk őket

Az németérettségi harmadik részében hallott szövegértési feladatokat kapnak a vizsgázók. Mivel nincs hanganyagunk, ezért a feladatok nem hivatalos megoldását nem tudjuk közölni, de a feladatsort ma is megmutatjuk.

14:11
Megoldási javaslat a levelekhez

Mutatjuk, hogy kellett megírni az íráskészség feladatrész leveleit - megoldások egy helyen

Idén is két levél volt a középszintű németérettségi utolsó feladatrészében - mutatjuk a szaktanár által megírt megoldási javaslatokat. A német érettségi feladatok nem hivatalos megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

14:06
Így kellett megoldani a nyelvhelyességi részt

Középszintű németérettségi: ilyen válaszokat kellett adni a nyelvhelyességi részben

Megnézhetitek a középszintű németérettségi nyelvhelyességi feladatsorának szaktanári megoldási javaslatát is. A német érettségi feladatok nem hivatalos megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

14:00
Itt vannak a középszintű németérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Nézzétek meg, jól oldottátok-e meg a németérettségi szövegértési részét

Most megnézhetitek, hogy jól oldottátok-e meg a középszintű németérettségi olvasott szövegértési részét. Itt a nem hivatalos megoldás. A német érettségi feladatok nem hivatalos megoldásához nyújtott segítséget köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

13:42
Már nem kell sokat várni a megoldásokra

Hamarosan jövünk a középszintű németérettségi megoldásaival

Ahogyan azt az előző napokban már megszokhattátok, az érettségi vizsgák után jövünk a nem hivatalos megoldásokkal. Ez ma sem lesz másképp, úgyhogy tartsatok velünk, mert 14 órától ellenőrizhetitek, hogy jól oldottátok-e meg a feladatokat németből.

13:38
Mit jelent pontosan a B2-es szint? 

Az érettségi emelt szinten B2-es szintnek felel meg.  Ez Európa Tanács általános leírása szerint ezen a szinten azt jelenti, hogy a vizsgázók megértik a változatos, konkrét vagy elvont témájú szövegek fő gondolatmenetét, követni tudják a hosszabb, összetettebb érveléseket is. Ezen a szinten folyamatosan és természetes módon kell tudni megszólalni is. Világos és részletes szöveget kell létrehozni különböző témákról. Valamint indokolni kell a véleményeteket, részletezni a különböző lehetőségekből adódó előnyöket és hátrányokat.  

13:15
Befejezték az emelt szintű érettségit a vizsgázók

Milyennek éreztétek a vizsgát közép- és emelt szinten? Írjátok meg az [email protected] vagy Facebook-oldalunkra.

13:03
Mit jelent pontosan a B1-es szint? 

A középszintű érettségi B1-es szintnek felel meg. Az Európa Tanács általános leírása szerint ezen a szinten a vizsgázók megértik a fontosabb információkat olyan egyszerű, hétköznapi szövegekben, amelyek gyakori élethelyzetekhez kapcsolódnak (pl. iskola, szabadidő, munka). Ezen felül a diákok képesek külföldiekkel kommunikálni mindennapi helyzetekben.

Vagyis egyszerű, összefüggő szövegeket kell tudnotok alkotni olyan témákban, amelyeket ismertek, vagy az érdeklődési körötökbe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy be kell tudnotok számolni eseményekről, élményekről, érzelmekről és törekvésekről. Rövid magyarázatot kell fűznötök eseményekhez, jelenségekhez, indokolni kell különböző álláspontokat és terveket.

12:41
Milyen szintű nyelvtudást mérnek az érettségin?  

A középszintű vizsga az Európa Tanács skálája B1 szintjének, az emelt szintű a B2 szintjének felel meg. 

12:15
Véget ért a középszintű németérettségi

Az emeltesek még egy órán keresztül dolgozhatnak a feladatokon.

12:04
Lezajlottak a legtöbb diákot érintő érettségi vizsgák a héten

Maruzsa Zoltán: "minden fennakadás és botrány nélkül sikerült megszervezni a vizsgákat"

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára ma elmondta, hogy lezajlottak a legtöbb diákot érintő vizsgák a héten.

11:49
Mi van az íráskészség részben? 

Ez a vizsga két feladatból áll. Az első feladat interakciós és tranzakciós szöveg. Ebben a feladatban a verbális, illetve vizuális segédanyagra reagálva, három irányító szempont alapján 80-100 szó terjedelmű közlést kell írniuk a vizsgázóknak.

A második feladatban hosszabb leíró, vagy véleménykifejtő szöveget kell létre hozniuk négy irányító szempont alapján. Az írás terjedelme 100-120 szó lehet. A feladatok, az irányító szempontok és a segédanyagok az adott idegen nyelven vannak meghatározva. A feladatok megoldása során egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár használható. 

11:22
Első infók a németérettségi íráskészség részéről

Ilyen leveleket kell írniuk a németből érettségizőknek

Mutatjuk, milyen témájú levelet kell írniuk a németből középszinten érettségizőknek. A német érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

11:15
Még egy órájuk van a középszinten érettségizőknek

A középszintű németérettségi 180 perces - az olvasott szöveg értése 60, a nyelvhelyesség 30, a hallott szöveg értése szintén 30, az íráskészség pedig 60 perc. Az első 90 perc után a vizsgázók kapnak egy 15 perces szünetet, amikor pihenhetnek egy kicsit.

11:01
Hány feladat lehet a harmadik részben?

Ez a feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is. A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc. A feladatsor 20-25 itemből áll.

10:42
Milyen a németérettségi harmadik része, azaz a hallott szöveg értése?

A vizsgán az alábbi szövegfajták fordulhatnak elő: közérdekű bejelentések, közlemények (pl. pályaudvaron, repülőtéren, áruházban), rögzített telefonos szövegek (pl. üzenetrögzítő, információs szolgálatok: útinformáció, nyitvatartás, menetrend), utasítások (pl. utcán, repülőtéren, pályaudvaron), médiaközlemények (pl. időjárás-jelentés, reklám, programismertetés, rövid hír). Ezen felül lehetnek beszélgetések, telefonbeszélgetések, műsorrészletek, riportok, interjúk, beszámolók esetleg ismeretterjesztő szövegek is. 

10:25
Megvannak az első infók a németérettségi második részéről

Környezettudatosság, egészségmegőrzés a németérettségi második feladatsorában

Megvannak az infók a német feladatsor második részéről is. A német érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

10:09
Már a második feladatsoron dolgoznak az érettségizők

A középszinten érettségizők ezekben a percekben már a nyelvhelyességet mérő részét oldják meg a feladatsornak. Erre összesen 30 percet kapnak.

09:54
Hány feladatlapot kell megoldani emelt szinten?

Az írásbeli négy részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg érése és íráskészség. Ezek összesen 240 percig tartanak. Az olvasott szövegre 70, a nyelvhelyességre 50 percük van a vizsgázóknak. Ezt egy 15 perces szünet követi, ami után jön a 30 perces hallott szöveg értése és a 90 perces íráskészség.

09:30
Megjöttek az első infók a németérettségiről

Több iskolai témát is előkerül - első infók a németérettségi szövegértési feladatairól

Különórák szervezéséről, diákok napi rutinjáról szerte a világban és egy focitás interjúszöveget kaptak a diákok a középszintű német első feladatrészében. A német érettségi nap szakmai támogatását, köszönjük a Budapesti Távtanulási Központnak.

09:17
Hány feladat lehet az első részben?

Az első feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is (pl. apróhirdetések). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme (az egyes nyelvek sajátosságaitól függően) 1000-1200 szó. A feladatsor 25-30 itemből áll.

09:00
Ebben a pillanatban elkezdődött a németérettségi

Sok sikert a vizsgázóknak! 14 órakor pedig - ahogyan már a héten megszokhattátok - jövünk a középszintű érettségi nem hivatalos megoldásaival.

Elkezdődött a hét utolsó érettségije: ezekben a percekben kezdik a német írásbelit a vizsgázók

Németérettségivel zárjuk a hetet. Közel 13 ezer diák ad számot a tudásáról közép- és emelt szinten.

08:45
Még negyedóra és kezdődik az írásbeli

Középszinten 180, emelt szinten pedig 240 percük lesz a vizsgázóknak a feladatsorokra.

08:31
Mire lehet számítani az olvasott szöveg értését mérő résznél?

Az olvasott szöveg értését mérő részben rövid, hétköznapi szövegek szoktak szerepelni, amely lehet akár egy használati utasítás, egy újságcikk, egy levél vagy ismeretterjesztő, akár irodalmi szöveg is. Feladattípusok közül lehet feleletválasztós, igaz-hamis, egymáshoz rendelés (pl. címhez vagy képhez szöveg), sorrendállítás, hiányos szöveg kiegészítése, rövid választ igénylő feladatok, stb. 

08:09
Itt nézhetitek meg a tegnapi emelt szintű angolérettségi megoldását és feladatait:

Ezt várták tőletek a tegnapi emelt szintű angolérettségin - megoldások és feladatok

Most megnézhetitek, milyen feladatokat kaptak azok, akik emelt szinten érettségiztek angolból - itt az Oktatási Hivatal megoldása.

08:04
Visszatérve a tegnapi angolérettségire

Tegnap is érettségiztetek? Itt vannak a hivatalos megoldások

A tegnapi középszintű vizsga hivatalos megoldásait már nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal.

07:43
Melyik feladatrésznél használhattok szótárat?  

Csak a IV. részhez, azaz az íráskészséghez használhattok szótárat, de ennél a résznél egy-, illetve kétnyelvű nyomtatott szótár is lehet nálatok. 

07:21
Mutatjuk a mai érettségizők pontos számait

Közel 13 ezren vizsgáznak ma németből közép- és emelt szinten

A német nyelvi írásbelikkel zárjuk az idei érettségi szezon első hetét. Mutatjuk a pontos számokat.

07:03
Hány pontot lehet szerezni a középszintű érettségin?  

Középszinten az I. feladatlapra (olvasott szöveg értése) 33 pontot, a II. feladatlapra (nyelvhelyesség) 18 pontot, a III. feladatlapra (hallott szöveg értése) 33 pontot és a IV. feladatlapra (íráskészség) szintén 33 pontot kaphattok. Ez összesen 117 pont. 

06:44
És a hétvége még jobb lesz!

Jó idővel és napsütéssel zárjuk az érettségik első hetét - időjárás jelentés mára

Lássuk, milyen idő lesz a hét utolsó érettségis napján.

06:28
Tegnap írtuk a mai vizsgáról

Ezekre számíthattok a németérettségin

Ilyen feladatokra számíthattok a holnapi németérettségin

A nyelvi érettségik legnagyobb részét az írásbeli feladatsorok teszik ki, idén pedig csakis ezekre fogtok tudni támaszkodni a felvételi pontok számításánál. Íme minden fontos részlet, amit a német írásbeli vizsgák felépítéséről tudnotok kell.

06:14
Mennyi idő alatt kell megoldani a németérettségi feladatait?  
 

Középszinten a nyelvi érettségik 180 percig, emelt szinten 240 percig tartanak. Ez alatt kell az érettségizőknek mind két szinten 4 feladatlapot megoldaniuk. 

05:55
Hányan érettségiznek ma?

Ebben a vizsgaidőszakban összesen 69 470 végzős középiskolás érettségizik, és rajtuk kívül 14 830-an tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 355 300 vizsgát teljesítenek: 106 tárgyból 55 680-at emelt szinten, 182 tárgyból 299 620-at pedig középszinten.

Németből középszinten 10 365, emelt szinten 2 489 érettségiző vizsgázik ma.

05:36
Hányan érettségiznek idén?

©

05:17
Hány feladatlapot kell megoldani középszinten?  

Az írásbeli négy részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg érése és íráskészség. Ezek összesen 180 percig tartanak. Az olvasott szövegre 60, a nyelvhelyességre 30 percetek lesz. Ezt egy 15 perces szünet követi, ami után jön a 30 perces hallott szöveg értése és a 60 perces íráskészség.

05:01
Mit találtok ma az Eduline-on?

Szinte mindent: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkatitt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

      Érettségizzetek velünk!