szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen eredményt kell elérnetek a tavaszi érettségi vizsgákon ahhoz, hogy sikeres legyen a vizsga, és hány százalék kell az ötöshöz? Itt vannak a számok.

Február 15-ig kell jelentkezni a 2020. tavaszi érettségi vizsgákra, amelyek május 4-én kezdődnek és június 26-ig tartanak. A jelentkezés menetéről itt, a vizsgadíjakról itt olvashattok, az összes érettségi vizsga dátumát pedig itt nézhetitek meg. A javító- vagy pótló vizsgáról itt, az előrehozott érettségire való jelentkezésről pedig itt találjátok cikkünket.

A középszintű érettségi vizsgán az elégséges osztályzathoz legalább 25 százalékot kell elérnetek, ugyanakkor az írásbelin és szóbelin is legalább 12-12 százalékot kell szereznetek. Jeles osztályzatot 80 százalékos eredménytől kaphattok.

Emelt szinten a ketteshez szintén 25 százalék kell, és itt is érvényes az a szabály, hogy külön-külön az írásbelin és a szóbelin - az idegen nyelvi érettségi vizsgán pedig mind az öt vizsgarészből - is el kell érnetek 12 százalékot. Az ötöshöz a pontok 60 százalékát kell megszereznetek.

Százalékok és osztályzatok középszinten

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Százalékok és osztályzatok emelt szinten

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Mi köze az érettségi eredményeknek a felsőoktatási felvételihez?

Az egyetemi, főiskolai felvételin az érettségi eredményekből tanulmányi és érettségi pontokat is számolnak. A tanulmányi pontok egyik felét, 100 pontot ugyanis a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlaga adja.

Az érettségi pont két, a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgy százalékos eredményének összegével egyenlő.

A felvételin kétféle módon számolhatják ki a pontszámotokat: vagy a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéhez vagy az érettségi pontok kétszereséhez adják hozzá a többletpontokat. A pontszámítási szabályokról és az Eduline kalkulátorának használatáról itt olvashattok részletesen.

A tavaszi érettségiről szóló összes cikkünket itt találjátok, a 2020-as felvételivel kapcsolatos cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Itt vannak a 2020-as emelt szintű érettségi tételek: minden tantárgy egy helyen

Májusban vizsgáztok, és már tudjátok, pontosan milyen tantárgyból szeretnétek emelt szinten érettségizni? Itt vannak a 2020-as emelt szintű tételek magyarból, történelemből, matekból, a természettudományos tárgyakból. Még azoknak is összeállítottunk egy kis segédletet, akik idegen nyelvből szeretnének emelt szintű vizsgát tenni. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.