szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meddig kell jelentkezni a 2020-as tavaszi érettségi vizsgákra és hogyan? Itt vannak a részletek.

A jelentkezési határidő a május-júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-e, ami 2020-ban szombatra esik - ebben az esetben a határidő a következő munkanap. Így a 2020-as érettségire valószínűleg február 17-ig jelentkezhettek majd. Jó hír, hogy a tavaszi vizsgaidőszaktól újra lehet előrehozott érettségit tenni természettudományos tárgyakból is: itt olvashatjátok a részleteket.

A jelentkezési határidő elmulasztása esetén a vizsgát szervező intézménybe igazolási kérelmet lehet benyújtani a jelentkezési határidő utolsó napjától számított nyolc napon belül, de fontos, hogy az igazolási kérelem benyújtásának határideje jogvesztő. A kérelemről pedig a vizsgát szervező intézmény dönt.

Hogyan jelentkezhetnek a különböző vizsgázók?

A jelentkezéshez jelentkezési lapot kell benyújtani az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe. Ha van tanulói jogviszonyotok és még nincs érettségi bizonyítványotok, csak a saját középiskolátokban jelentkezhettek. Az érettségi bizonyítvány megszerzése után azok, akiknek még van tanulói jogviszonya, szintén a saját középiskolájukban jelentkezhetnek, vagy ha az az intézmény nem szervez érettségi vizsgát, a kijelölt középiskolában vagy a területileg illetékes kormányhivatalnál.

Ha már nincs tanulói jogviszonyotok - attól függetlenül, hogy van-e már érettségi bizonyítványotok -, személyesen, postai úton tértivevényes küldeményben vagy e-papír szolgáltatással jelentkezhettek a területileg illetékes kormányhivatalokban - az ehhez szükséges jelentkezési lap várhatóan január második felétől lesz elérhető az Oktatási Hivatal honlapján. Arra is van lehetőség, hogy személyesen egy vizsgát szervező középiskolában nyújtsátok be a jelentkezést - ebben az esetben az intézmény biztosítja a jelentkezési lapot -, de a középiskolák ezt nem kötelesek fogadni. Fontos, hogy ha több tárgyból is szeretnétek vizsgázni, mindegyikre ugyanabban az intézményben kell jelentkeznetek.

Külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola tanulójaként csak végzősként, az utolsó évfolyamban jelentkezhettek Magyarországon érettségi vizsgára. Osztályozó vizsgát nem kell tennetek, és bármelyik tárgyból jelentkezhettek érettségi vizsgára. Személyesen vagy postai úton tértivevényes küldeményben jelentkezhettek valamelyik általatok választott fővárosi, megyei kormányhivatalban. Középiskolában nem jelentkezhettek.

A 2020-as tavaszi érettségi vizsgák május 4-én, a magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődnek: itt nézhetitek meg az összes vizsga időpontját. Az emelt szintű érettségi tételeket az összes tárgyból itt találjátok.

Fontos, hogy az érettségire, illetve a felsőoktatásba való jelentkezés nem váltja ki egymást: utóbbiról itt találjátok legfrissebb cikkeinket. 2020-ban már csak az kerülhet be alap- vagy osztatlan képzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségit tesz: itt nézhetitek meg, mely szakokon számít újnak a követelmény.

Érettségi 2020: így érdemes már most gyakorolni az írásbeli vizsgára

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni, ilyen az érettségi felkészülés is. Most két módszert ajánlunk, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, és mindent átnézni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.