szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középszintű érettségi vizsgáért 2020-ban 24 ezer forintot, az emelt szintűért 40 ezer forintot kell fizetnetek. Kiknek nem ingyenes a vizsga, és hogyan kell befizetni ezt az összeget?

Az érettségi vizsgára való jelentkezéshez jelentkezési lapot kell benyújtani - itt olvashattok arról, hogy a különböző vizsgázók ezt hogyan tehetik meg -, a február 17-ei határidőig pedig be kell fizetni a vizsgadíjat is. Feltéve persze, hogy a jelentkező számára nem ingyenes a vizsga.  

Ingyenes az érettségi a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig, és térítésmentes az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája.

Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni - írja tájékoztatójában az Oktatási Hivatal.

A középszintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként az adott évre érvényes minimálbér 15 százalékát - 2020-ban 24 ezer forintot -, az emelt szintű vizsgáért a minimálbér 25 százalékát - 2020-ban 40 ezer forintot - kell fizetnetek.

Ha kormányhivatalban jelentkeztek, a vizsgadíj befizetését igazoló dokumentumot mellékelni kell a jelentkezési laphoz. Ha egy középiskolában adjátok be a jelentkezést, az intézménynek kell befizetnetek a vizsgadíjat is. Emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni, a kormányhivatalban kapott csekken vagy átutalással.

A 2020-as tavaszi érettségiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

Kötelező emelt szintű érettségi: itt vannak a részletek az ingyenes felkészítőről

Január 20-án indulnak a 2020-as felvételin kötelező emelt szintű érettségire felkészítő ingyenes tanfolyamok, amelyekre tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezhetnek. A magyaron, matekon és történelmen kívül angolból és németből, illetve természettudományos tárgyakból kaphattok segítséget felkészülésben. A jelentkezési határidő január 9.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.