szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavaszi érettségi szezonban már az informatikán és az idegen nyelveken kívül más tárgyakból is előrehozott érettségi vizsgát tehettek, a nemrég kiderült változás már él a következő vizsgaidőszaktól. Mutatjuk a részleteket.

A 2013-as évig több tízezer diák tett előrehozott érettségit az őszi, tavaszi vizsgaidőszakokban természettudományos tárgyakból is, melyekre azóta - egészen mostanáig - nem volt lehetőség, ugyanis az elmúlt években csak tavasszal lehetett előrehozott érettségire jelentkezni, és akkor is csak informatikából és idegen nyelvekből.

A kormány novemberi határozata alapján a jövőben azon érettségi tárgyakból, amelyek tanítása a középiskola helyi tanterve szerint befejeződik, a diákok az azt következő vizsgaidőszakban előrehozott érettségi vizsgát tehetnek. Így a 2020-as májusi-júniusi vizsgaidőszakra már készülhet sok középiskolás diák. 

A módosítást egyébként az Országos Diákparlament kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek a felsőoktatási felvételire. Így néhány év után újra számos felvételiző "kipipálhatja" a kötelező ötödik tárgy érettségi vizsgáját, ezzel kevesebb vizsga maradhat az utolsó évre.

Hogyan kell jelentkezni?

Jelentkezni csakúgy, mint a többi érettségi vizsgára - mely a tavaszi vizsgaszezonban lesz - február 15-ig lehet. A jelentkezéshez jelentkezési lapot kell benyújtanotok az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe. Ha van tanulói jogviszonyotok és még nincs érettségi bizonyítványotok, csak a saját középiskolátokban jelentkezhettek - minderről bővebben itt olvashattok.

Milyen tárgyakból lehet vizsgát tenni?

Azokból a tantárgyakból, amelyek tanítása a tizedik évfolyamon lezárul, az azt követő őszi vizsgaidőszakban vagy az az utáni vizsgaidőszakokban előrehozott érettségit lehet tenni. Tehát, például ha a földrajzot két évig, kilencedikben és tizedikben tanultátok, tizenegyedikben már előrehozott vizsgát tehettek belőle. Idegen nyelvekből továbbra is kizárólag a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév vizsgaidőszakaiban tehettek előrehozott vizsgát.

Érettségi 2020: így érdemes már most gyakorolni az írásbeli vizsgára

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni, ilyen az érettségi felkészülés is. Most két módszert ajánlunk, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, és mindent átnézni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!