szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kaphattok-e bizonyítványt, ha elégtelen eredményt értek el valamelyik kötelező vagy további érettségi tárgyból? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

Mi történik abban az esetben, ha a kötelező négy + egy választott tantárgy érettségije mellett egy hatodikat is megcsinálok emelt szinten, azonban ez esetleg sikertelen lesz? Ebben az esetben is megkapom az érettségi bizonyítványt, hiszen a kötelező öt tantárgy érettségije sikeres?

Ha az öt kötelező tárgyból - magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, választott vizsgatárgy - sikeres érettségi vizsgát tesztek, mindenképpen kaptok érettségi bizonyítványt, akkor is, ha további vizsgatárgy(ak)ból elégtelen eredményt értetek el.

Az érettségi bizonyítványba csak a sikeresen teljesített vizsgák kerülnek be, az elégtelenről törzslapkivonatot állítanak ki. Ha az érettségi megszerzése után tesztek újabb vizsgát, és az sikeres lesz, tanúsítványt, ha pedig elégtelen, törzslapkivonatot kaptok. Azt, hogy hány százaléktól van meg a kettes a közép-, illetve az emelt szintű érettségin, itt nézhetitek meg.

Mi történik, ha valamelyik kötelező tárgyból buktok meg?

Ebben az esetben a sikeresen teljesített vizsgákról törzslapkivonatot állítanak, a sikertelenből pedig javító érettségi vizsgát kell tennetek - legkorábban a következő vizsgaidőszakban - ahhoz, hogy megkaphassátok az érettségi bizonyítványt.

Mi van azokkal, akik többször is érettségiznek ugyanabból a tárgyból?

Ha egy tárgyból több vizsgaeredményetek is van - például mert előrehozott vizsgát tettetek, a rendes érettségi vizsgaidőszakban pedig szintemelőt -, ti választhattok, hogy melyik eredmény kerüljön bele a bizonyítványba, és melyikről állítsanak ki tanúsítványt.

Az őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok, a 2020-as tavaszi érettségivel kapcsolatos tudnivalókat pedig itt találjátok. A jövő évi felsőoktatási felvételiről szóló cikkeinket itt nézhetitek meg.

Hogyan érdemes tanulni az érettségire? Tippek vizsgázóknak

Hogyan érdemes gyakorolni az érettségire? Mutatjuk azokat a teendőket és módszereket, amelyekkel a leghatékonyabbak lehettek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.