szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ma 8.00 órától rendezik a francia nyelv, 14.00 órától pedig a filozófia írásbeli vizsgáit. Francia nyelvből középszinten 169 helyszínen 643, emelt szinten 26 helyszínen 473 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. A francia érettségi nap szakmai támogatását köszönjük a Budapesti Francia Intézetnek.

Francia nyelvből középszinten 169 helyszínen 643, emelt szinten 26 helyszínen 473 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos - írja az Oktatási Hivatal.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra. Az emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt feladatlapok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam 70, 50, 30 és 90 perc.

Gondolattérkép, szókártyák, közös "edzés": így lehet felkészülni a szóbeli franciaérettségire

Hogyan lehet felkészülni a szóbeli franciaérettségire? Érdemes-e osztálytársakkal együtt gyakorolni a vizsgára, hogyan lehet gazdagítani a szókincseteket, és miért jó, ha gondolattérképet is használtok a tanuláshoz? Ezekről kérdeztük a Budapesti Francia Intézet egyik oktatóját.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható).

Filozófiából középszinten 31 helyszínen 105 vizsgázó érettségizik. A filozófia középszintű írásbeli vizsgája 180 perces, az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az írásbeli vizsga két részből áll: A) rész: filozófiatörténeti ismeretekre vonatkozó kérdéssor (30 pont); B) rész: szövegértelmezés, reflektálás feladatsor (70 pont). A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. Az írásbeli vizsgán nem használható segédeszköz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!