"Aki a második szövegértési feladatnál elkezdett pánikolni, szavakon gondolkodni, elcsúszhatott"

Az idegen nyelvi érettségi témái között tavaly jelent meg a gazdaság, „ami jó, ez fontos terület, de egy szakgimnazista, aki alacsony óraszámban tanulja az angolt, nem biztos, hogy jól oldotta meg" a szövegértési rész második feladatát.

Forrás: Asszonyi Eszter

„A feladatsor megfelelt a B1-es szintnek, egyedül a szövegértési rész második feladatánál éreztem úgy, hogy ennél magasabb szintű volt a szöveg, mind a témája, mind a szóhasználata, mind azok a szerkezetek, amelyeket használtak benne” – mondta az Eduline-nak Berta Anikó nyelvtanár, hozzátéve: az idegen nyelvi érettségi témái között tavaly jelent meg a gazdaság, „ami jó, ez fontos terület, de egy szakgimnazista, aki alacsony óraszámban tanulja az angolt, nem biztos, hogy jól oldotta meg”.

hirdetés
hirdetés

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

A negyedik – az vitorlásukról kimentett nőkről szóló szöveghez kapcsolódó – feladat Berta Anikó szerint egyszerű volt, annál „azok is szerezhettek pontokat, akik a második feladatnál nem tudtak”. A szaktanár szerint a másik két feladat egyértelműen megfelelt a B1-es szintnek, „az összes szöveg nagyon érdekes volt, egyik sem lerágott csont, minden érettségiző találhatott olyan témát, amelyről már hallott”.

„Az első szövegalkotási feladatban hosszú volt a felvezetés, itt a lassabban olvasó vizsgázók időt veszíthettek, de maga a feladat nem tért el attól, amit a középiskolások megszoktak. A második feladat érzékeny téma, ha a személyes pénzügyek mint téma előkerült az órákon, akkor voltak olyan gondolataik, amelyeket könnyen meg tudtak fogalmazni. Ha nem, akkor a saját tapasztalataikra hagyatkoztak” – mondja Berta Anikó, hozzátéve: a második, megírandó szöveg műfaja, a komment jó választás volt.

A szaktanár a nyelvhelyességi részben nem talált olyan részt, amely kilógott volna a B1-es szintből. A négy feladatsort 60, 30, 30, 60 perc, vagyis összesen 180 perc alatt kellett megoldani, „aki a szövegértési részben a második szövegnél elkezdett pánikolni, szavakon gondolkodni, ott elcsúszhatott”. A nyelvhelyességi feladatsor megoldása mindenképpen belefért a 30 percbe, az íráskészségnél pedig azok számára volt kevés a 60 perc, akik az első szöveg megértésével több időt töltöttek el.

A szövegértési feladatsor megoldása

Az íráskészséget mérő feladatsor első feladatának megoldási javaslata

A hallott szöveg értését mérő feladatsor

A nyelvhelyességi feladatsor megoldása

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X