Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Németérettségi: feladatok és megoldások elsőként nálunk!

Pénteken a némettel folytatódik az érettségi szezon - ahogy az előző vizsganapokon, úgy ma is minden infót megtaláltok a feladatokról, tanárokat és diákokat kérdezünk a tesztről. És ami a legfontosabb: az írásbeli után jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

13:00
Nem hivatalos megoldás, első rész:

Itt a németérettségi megoldása: olvasott szöveg értése

Péntek délelőtt a németérettségivel zárult le a tavaszi érettségi szezon első hete. Itt találjátok a középszintű németérettségi első - az olvasott szöveg értését mérő - részének nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását. A németérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok. A nyelvhelyesség megoldásai. Az íráskészség feladatlap megoldásai.

hirdetés
hirdetés

12:39
Hamarosan közöljük a nem hivatalos megoldásokat

11:30
Szavazás ma is lesz

Illetve már van is, mégpedig itt.

11:13
A középszinten vizsgázók mostanában fejezik be a vizsgát

Ha te is köztük vagy, és kiadnád magadból az észrevételeidet, bátran zúdítsd ránk: [email protected]

11:00
Ahogy az elmúlt napokban, úgy ma is jövünk a nem hivatalos, szaktanár által készített megoldásokkal

Nincs is más dolgotok, mint velünk maradni.

10:48
Szaktanári értékelés

 

A feladatok nem voltak nehezek, de volt pár buktató: az első szaktanári értékelés a németérettségiről

Megmutattuk a középszintű feladatlapot egy némettanárnak. Az alapelveknek megfelelő feladatsort kaptak a diákok - árulta el az eduline-nak egy szaktanár a német középszintű feladatlapról. Meglátásom szerint az utóbbi évek változtatásai egyre szigorúbbá és feszesebbé tették a vizsgát. Középszinten szerintem biztosítani kellene az esélyegyenlőséget azok számára is, akik nem nyelvi előkészítőben vagy emelt óraszámban tanulták a nyelvet - tette hozzá, miután megnézte a feladatokat.

10:36
Megmutattuk a feladatlapokat egy szaktanárnak, aki véleményt is mondott róla

Hamarosan olvashatjátok.

10:14
Van véleményed?

Érettségiztél németből, és van mondandód róla? Akkor írj az [email protected] címre!

10:00
Mi van még hátra?

A középszinten érettségizők az első két vizsgarész után kaptak 15 perc szünetet, így ezekben a percekben valószínűleg a hallás utáni szövegértés feladatait oldják meg, azután pedig az íráskészséget mérő rész  jön.

Ez egy 30 perces, 33 pontot érő vizsgarész - ismertebb nevén a "magnó". A feladatsor 2-3 szövegből és 2-3 feladatból áll (egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 6-9 perc, az érettségizők minden szöveget kétszer hallgat meg, a második meghallgatásnál megszakításokkal.

9:30
Megérkeztek az OH adatai a mai érettségiről

Eszerint középszinten 1002 helyszínen 15 863, emelt szinten 57 helyszínen 2227 tanuló vizsgázik.

9:22
A nyelvhelyesség feladatai valahogy így néznek ki

 

Az első infók a nyelvhelyességről

A nyelvhelyesség feladatrészről is érkeztek infók. A középszintű németérettségi második része a nyelvhelyességi feladatsor - helyes megoldásokkal 18 pontot lehet szerezni, ez a vizsgarész 30 perces.

9:11
Mi már tudjuk, mivel lepték meg a vizsgázókat a nyelvhelyesség feladatlapon

Hamarosan it is megtudhatjátok.

8:39
Beérkeztek az első infók a középszintű németérettségiről

 

Újságcikk és interjú a középszintű németérettségi első részében

Megjöttek az első infók a mai középszintű németérettségiről. Az első feladatsor az olvasott szöveg értését teszteli. A feladatsor 3-4 szövegből és 3-4 feladatból áll, a diákoknak 60 percük van erre a részre. Egy feladaton belül egy hosszabb szöveg helyett előfordulhat több rövidebb szöveg is (pl. apróhirdetések). A feladatokhoz felhasznált szövegek együttes terjedelme 1000-1200 szó.

8:26
Hamarosan jönnek az első infók a német szövegértés feladatlapról

08:02
Itt is vannak a tegnapi angolérettségi hivatalos megoldásai

Megvan a középszintű angolérettségi hivatalos megoldása

Nyilvánosságra hozta a csütörtöki középszintű angolérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű angolérettségi feladatsora. A középszintű angolérettségi hivatalos megoldása. A 2017-es angolérettségiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok. A németérettségi napját itt követhetitek percről percre.


8:00
És elkezdődött!

Ezekben a percekben megkezdődött a németérettségi: a középszinten vizsgázóknak három, az emelt szinten írásbelizőknek négy órájuk lesz a feladatok megoldására!

7:45
Reméljük, mindenki időben beért

Nagyobb balesetről, leállásról nem kaptunk hírt - szerdán a 3-as metró leállása okozott gondot -, a BKK Facebook-oldalán sem jelent meg új poszt az elmúlt két órában. Úgyhogy reméljük, már mindenki a teremben ül.

7:20

Még 40 perc, és kezdődik a hét utolsó érettségi vizsgája. Akinek a német a választott tantárgya, öt napon át folyamatosan vizsgázott.

7:00
Valamivel nehezebb lesz az idei érettségi, mint a tavalyi

Ez már most, a vizsga kezdete előtt biztos. A középszintű németérettségi a korábbi A2-B1 szinthez képest tisztán B1-es szintű lesz - ez szintemelkedést jelent.

6:40
Milyen az emelt szintű vizsga?

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsga itt is olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése és íráskészség részekből áll, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Forrás: Shutterstock

6:20
Szótár?

Az íráskészség vizsgarészben a feladatok megoldásához közép- és emelt szinten is használhattok nyomtatott szótárt - a többi vizsgarésznél azonban semmilyen segédeszköz nem használható.

6:00
Milyen a középszintű németérettségi?

A középszintű németérettségi írásbelije 180 perces, a négy feladatlap megoldásával maximum 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az olvasott szöveg értését mérő rész 60 perces, a nyelvhelyességi feladatsorra 30, a hallott szöveg értését ellenőrző feladatok megoldására szintén 30, az íráskészség rész kidolgozására 60 percet kapnak.

Az első két vizsgarész - olvasott szöveg értése és nyelvhelyesség - után 15 perces szünetet tartanak az iskolákban, ez követően futnak neki a diákok a hallott szöveg értését mérő résznek, valamint az íráskészséget tesztelő feladatoknak.

5:45
Mit találtok az Eduline-on?

Aki csak ma csatlakozik az érettségizők népes táborához, annak eláruljuk: mindent! Beszámolunk a feladatok témájáról, a rendkívüli eseményekről, tanárokat és diákokat kérdezünk a feladatokról, és persze az írásbeli után jövünk a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

Ha bármi szokatlan vagy fontos dolgot tapasztalsz a vizsgát megelőzően, vagy csak utólag megosztanád, mit gondolsz a vizsgáról, kérünk, írj az [email protected] címre.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X