Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Idén már eltűnhet a régi atlasz az érettségiről, tiltakoznak a történelemtanárok

Ősztől már csak a hiányos állami atlaszokat lehet használni a mostani tervek szerint, de a hétköznapokban használt tankönyvekkel is baj van.

Forrás: Túry Gergely

A Történelemtanárok Egylete határozott tiltakozásának adott hangot hétfőn, összefogásban a Tanítanék Mozgalommal az érettségin használható történelmi atlaszok miatt. A szakmai és szülői tiltakozások hatására a kormány 2017. évi tavaszi érettségiig kitolta a régi atlasz használatának lehetőségét, ám az őszi időszakra már nem tervezik, hogy ezt biztosítsák.

hirdetés
hirdetés

A szervezet korábban élesen kritizálta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiadott új atlaszt, melyben több tucat topográfiai és ténybeli hibát is elkövettek, valamint nem tartalmaz az érettségizők számára komoly segítséget jelentő kronológiát. Az atlasz mellett sorra vették a középiskola történelemkönyveket is, melyekben egyoldalú történelemszemléletet véltek felfedezni, számtalan hiányossággal.

A TE tiltakozik, mert

  • a szakmai és társadalmi fellépés ellenére a 2016/17. évi tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az EMMI a szabad atlaszválasztást a történelem érettségi vizsgán,
  • ez a tiltás hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik eddig nem az OFI által kiadott atlaszból készültek,
  • a sok kritika után több helyen módosított, 15%-kal bővített OFI atlasz megvásárlására akarják kényszeríteni a szülőket, miközben ez az atlasz továbbra sem tartalmaz fokbeosztást, helységnév mutatót, kronológiát, valamint szinte olvashatatlanul apró betűket, halvány színeket használ, és csak részben alkalmas a (kerettanterv által is megkövetelt) forrás- és tevékenységközpontú oktatásra, képességfejlesztésre,
  • a jelenleg engedélyezett, új tankönyvek többségükben szakmailag, metodikailag nem megfelelő minőségűek, míg azok a jó minőségű könyvek, amelyek korábban beváltak, nem rendelhetők.

- sorolják közleményükben. A szakmai szervezet követeli a kormánytól, hogy újra biztosítsa a szabad tankönyvválasztás feltételeit, valamint a régi történelmi atlasz használatát a későbbi érettségi vizsgák során is. A velük egyetértőket arra bizttatják, hogy csatlakozzanak petíciójukhoz.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X