Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Figyelem! Ezek nélkül sehova sem vesznek fel

Fontos összeszedni az összes dokumentumot, és a határidőre is figyelni kell.

Forrás: Shutterstock

A keresztféléves felvételihez kapcsolódó dokumentumokat 2017 jaunár 10-ig kell feltölteni az E-felvételire, vagy az Oktatási Hivatal postacímére (1443 Budapest, Pf. 220.).

hirdetés
hirdetés

Talán említeni sem kell, de azért álljon itt: az érettségi bizonyítvány - mivel megléte alapfeltétele a felvételinek, illetve a pontszámításhoz is szüksége - benyújtása kötelező. Mesterképzésen nem szükséges az érettségit mellékelni.

Az érettségi bizonyítvány birtokában, annak megszerzését követően letett érettségi vizsgáról a vizsgázó érettségi tanúsítványt kap. Csak abban az esetben kell csatolni a jelentkezéshez, amennyiben az abban szereplő érettségi vizsgaeredmény a felvételi eljárásban az adott szakon érettségi vizsgatárgyként figyelembe vehető és kedvezőbb érettségi pontszámot eredményez vagy egyéb pontszámítási jogcím alapja lehet.

Mikor tudom meg, hova vettek fel? Itt a válasz

Ha van bármilyen felsőfokú okleveled, akkor azt is érdemes benyújtani, mivel pontok járhatnak érte. Ha ősszel szerzed meg az ilyen oklevelet, akkor még január 10-ig lehet csatolni a dokumentumokhoz. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgára is. Oklevél-igazolást is elfogadnak, ha a határidőt megelőző 30 napban szerezted csak meg a dokumentumot, egyébként kötelező az oklevél másolata.

Felvételi pontszám kalkulátorunkat itt találjátok.

Sokan elfelejtik, de nagyon fontos, hogy a jelentkezés díjának megfizetését igazoló dokumentumot töltsetek fel. Ez rendszerint a banki átutalást igazoló kivonat.

A pontszámításnál lehetőség van a tanulmányi pontok beszámítására, ezért csatolni kell a középiskolai bizonyítványok másolatát. Alapesetben csak az utolsó két év végén szerzett dokumentum számít, de ha egy fontos tárgyat ekkor nem tanulták, akkor a korábbi évek bizonyítványát is csatoljátok.

Mesterképzések esetén a pontszámítás érdekében előfordulhat, hogy csatolni kell a leckekönyv másolatát, oklevélátlag-igazolást, oklevélmellékletet, vagy a záróvizsga-eredmény igazolását.

Az őszi érettségivel kapcsolatos híreinket itt találjátok.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X