Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szigorítanak az érettségi feltételein: Hoffmann Rózsa szerint páratlan siker

3
Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint érdemes volt közösségi munkához kötni az érettségit
Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szerint érdemes volt közösségi munkához kötni az érettségit
Forrás: Stiller Ákos

A köznevelésért felelős államtitkár szerint páratlan siker az a kezdeményezés, amely a középiskolásoknak közösségi szolgálat elvégzését írja elő az érettségi feltételeként.   Hoffmann Rózsa hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a diákok legalább 50 órában végeznek szolgálatot másokért, segítenek olyanoknak, akik arra rászorulnak, végeznek olyan tevékenységet, amelyre a közösségnek szüksége van. A középiskolák egynegyedében a diákok már megkezdték a közösségi szolgálatot - tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Az államtitkár emlékeztetett: általában tetszés övezte a kezdeményezést, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sikeres az akció, nagy az érdeklődés az iskolák részéről. Több tanintézményben már a törvényi előírás előtt gyakorlat volt a közösségi szolgálat - jegyezte meg.

Közölte: a program megvalósításába fontos partnereket, szervezeteket is bevontak, egyebek mellett a kultúra, a katasztrófavédelem, a környezetvédelem területéről, továbbá oktatási intézményeket.

Az eseményen, amelyet a XII. kerületi Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda és Általános Iskola épületében tartottak - ahol szintén segítenek középiskolások -, az államtitkár hangsúlyozta: a diákok maguk választhatják meg a szolgálat formáját, az iskolák dolga a szervezés. Az intézményeket arra buzdítják, hogy a gyermekek akaratának engedve segítsék a munkaórák végzését - fűzte hozzá.

Hoffmann Rózsa úgy vélte, a közösségi szolgálat elvégzését "olyan nagyon nem is kell ellenőrizni", az eddig tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a diákok szívesen végzik ezt a munkát, mert még ha kezdetben idegenkedtek is a feladattól, időközben megtapasztalták, hogy "adni jó dolog". Hozzáfűzte: az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fiatalokban megvan a segíteni akarás.

Az államtitkár arra is kitért, hogy december 5. az önkéntesség világnapja, ebből az alkalomból a köznevelésért felelős államtitkárság azoknak a középiskoláknak, amelyek eddig a legintenzívebben kapcsolódtak be a programba, elismerő oklevéllel köszöni meg tevékenységüket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban közölte: a megújult nemzeti alaptanterv egyik eleme az önkéntességet támogató, kötelezően előírt iskolai közösségi szolgálat. Az érettségi bizonyítvány kiadásához 2016-ban már nélkülözhetetlen az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése, amelyet három év alatt lehet elvégezni. A kötelező közösségi munkáról itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Anna117

Rózsika néni miért nem megy el közösségi szolgálatra, ha az annyira jó és annyira nagy siker? Akkor talán ő is dolgozna (talán), mert most nem mondható el róla, hogy dolgozik, csupán csak butaságokat, műveletlen dolgokat marhaságokat gügyög. Ajánlanám az elkúrmány részére is a közösségi szolgálatot, mert dolgozni ők sem dolgoznak érzékenyíteni kellene őket, mert teljesen érzéketlen tuskók

Korrektség

Az esti tagozatra (felnőttoktatásra) járóknál az érettségi bizonyítvány kiadásának nem feltétele az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése.
A kezdeményezés egyébként nem lenne rossz, de rengeteg adminisztrációval és többletteherrel jár a pedagógusok számára. Például - ha az iskola komolyan veszi a diákok biztonságát - a tanároknak a tanítás után vagy hétvégén el kell kísérniük a diákokat a közösségi szolgálat helyszínére(ez bőven túlmegy a 32 órán!),akinek pedig nincs bérlete, mert közel lakik az iskolához, vagy kocsival jár, a saját pénzéből kell vonaljegyet vennie.

Dora.Nagy.Dora

Ez valóban egy remek ötlet, sőt én a felnőtt már érettségizett, diplomázott embereknek is javasolnám, hogy vezessék be az évi 52 nap robotot. Mert olyan jó dolog ingyen dolgozni. A szociális munkásokat már is ki lehet ebrudalni! Lehet a pénzből stadiont építeni.
Esti gimiben tanulok (betegségből kifolyólag kerültem ide) mellette délelőtt és hétvégén dolgozom mert az esti gimi nincs ingyen. Ha elmegyek közösségi munkára kirúgnak és akkor nem tudok leérettségizni, ha nem megyek el akkor meg nem kapok érettségit és gályázhatok az idők végezetéig minimálbéren.
Ördögi kör. Örülök, hogy Rózsi néninek nincsenek ilyen problémái......

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X