Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így változnak a felvételi pontszámítás szabályai 2014-ben

9

A februárban induló képzésekre november 15-ig lehet jelentkezni, a 2014-es tavaszi felvételi pedig pár hét múlva startol. Íme, a 2014-es pontszámítási szabályok.

Ponthatárváró buli július 24-én
Ponthatárváró buli július 24-én
Forrás: MTI / Sóki Tamás

Ha alap- vagy osztatlan szakra, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, összesen 500 pontot gyűjthettek össze: 400 pont jár a tanulmányi és érettségi eredményekért, 100 pont pedig az emelt szintű érettségiért, nyelvvizsgáért, szakképesítésért, versenyeredményekért. A keresztféléves felvételiről szóló összes cikkünket itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

2014. január 1-jétől az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken 220 a minimumponthatár: ennél alacsonyabb pontszámmal állami ösztöndíjas és önköltséges helyre sem lehet bekerülni. Már az idei ponthatáremeléssel is több ezren járnak rosszul: erről itt olvashattok.

Tanulmányi pontok

A tanulmányi eredményekkel legfeljebb 200 pontot szerezhettek. Ennek egyik felét a középiskolai osztályzatokból számolják: a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy ennek hiányában nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel.

A tanulmányi pontok másik felét az érettségin szerzett jegyekből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik egész számra.

Érettségi pontok

Az érettségin elért eredményért is maximum 200 pontot kaphattok, a pontszámot a képzési területen kötelező vagy kötelezően választható két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ha a kiválasztott szakon több olyan tárgyat is megjelöl az egyetem vagy főiskola, amelyből érettségiztek, automatikusan a két legjobb eredményt veszik alapul.

A 400 pontot kétféle módszerrel lehet összegezni: vagy a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontok duplázásával - kérés nélkül azt a verziót választják, amely a felvételizőnek előnyösebb.

Többletpontok

Emelt szintű érettségi

Az emelt szintű érettségiért összesen 100, tárgyanként 50 többletpontot kaphattok - de csak akkor, ha az adott szakon a tárgy kötelező vagy kötelezően választható. A pluszpontért legalább 45 százalékos eredményt kell elérnetek. Mely szakokon kötelező az emelt szintű érettségi? A teljes listát itt találjátok.

Nyelvvizsga

Nyelvvizsgáért maximum 40 többletpontot kaphattok: 28 pont jár a középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért, 40 pedig a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot. Ha a sajátos nevelési igényű jelentkező igazolni tudja, hogy nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatja a 28, illetve 40 pontot.

OKTV

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) 1-10. helyezettje 100, a 11-20. helyezett 50, a 21-30. helyezett pedig 25 többletpontot kap.

Ugyanennyi pontot kapnak a Szakmacsoportos Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) helyezésért elért diákok is. A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért nagydíjas helyezésért 30, első díjas helyezésért 20 többletpont jár. Ezeken a versenyeken (OKTV, SZÉTV és TUDOK) tárgyanként egy helyezésért adható többletpont, és csak akkor, ha az kötelező vagy választható az adott képzési területen.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken elért 1-3. helyezésért 20 többletpont jár, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Versenyen elért 1-3. helyezésért pedig 30 többletpont adható.

Hátrányos helyzet

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetért, fogyatékosságért és gyermekgondozásért összesen maximum 40 többletpontot lehet kapni. Ugyanennyi többletpont jár azoknak a diákoknak, akik árvák, vagy akiket tartós nevelésbe vettek. Mindezt persze hivatalos papírokkal kell bizonyítani.

Szakképesítés

Szakirányú szakképesítésért 24 többletpontot kaphattok, de csak akkor, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak – a listát felvételi tájékoztatóban nézhetitek meg.

Sportteljesítmény

A világ- vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30, az országos bajnokságon elért 1-3. helyért pedig 15 pluszpontot kaphattok. Az olimpiai játékokon, siketlimpián, paralimpián, sakkolimpián szerzett arany-, ezüst- vagy bronzérem 500 pontot ér.

2014-től azok a felvételizők is kapnak többletpontot, akik a diákolimpia országos döntőiben érmet szereznek (csak abban az esetben jár a pluszpont, ha az arra jogosító eredményt legkésőbb a jelentkezés évét megelőző 8 éven belül szereztétek; olyan sportágban, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismer). A számok első három helyezettjének 10 pluszpont jár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (9) , melyek közül a legfrissebbek:

Szakács Géza

sziasztok
Abban segítsen nekem valaki hogy azok a sport eredmények számítanak csak amit a sportoló ifjusági versenyzőként szerzett(16-18év) vagy számít az elötte nyert magyarbajnokság és ,vagy diákolimpia

Bertalan Márk

Ferenc és bmárton: Nem az érettségi pontokról, hanem a TANULMÁNYI pontokról beszélek. Mellékelem is a felvi válaszát az adott problémára:
"A tanulmányi pontok számításakor, az érettségi átlagot csak a bizonyítványban szereplő eredmények alapján lehet számolni. A tanúsítványban szereplő eredmény csak az érettségi pontok számításakor vehető figyelembe, így összpontszáma helyesen került kiszámításra."

Gurdon Bernadett

A kérdésem csak az, hogy mennyire atombiztos jövőre a 260 pont? Merthogy meglegyezgették, hogy kapásból 300 lesz a ponthatár. Csak középszintű az érettségim és jó lenne tudni, hogy most nagyon kell a szintemelő vagy annyira nem kell a szintemelő.

Péter Olga

Én már egyszer végig zongoráztam az érettségi procedúrát középszinten, és bár megint neki kell hogy fussak, azt gondolom így is ezek még olyan pontok, ahova bekerülhet olyan, aki hülye, de pénze van... Ez Budapestre, és vidékre egyaránt igaz...

fizikus94

bmarton613:

Igen véletlenül úgy akartam írni, hogy a BME és az ELTE valamint a Budapesti intézmények szívatják ennyire a népet.

Természetesen a Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem is szívatósak nagyon, de azt tegyük hozzá, hogy csak fele vagy negyedannyira mint például a Budapesti intézmények. A 370 pontos tudás meg szerintem piszkosul jó tudást jelent.

Én jómagam Biológia-Kémia szakos középiskolai tanár szeretnék lenni és inkább Pécsre megyek, mert ott több esélyem van elvégezni, kb 260-290 pontra számítok(csak középszintű érettségi vizsga). Mint mondtam Pécs is szórja a "népet", de közel nem annyira mint a Budapesti intézmények. Ettől függetlenül nem tudom hogy fogok átmenni fizika-kémiából például, de majd csak meg lesz valahogy.

Ja és Klinghammer István javaslatát üdvözlöm: hogy, azokon a szakokon, amelyeken az "idegen nyelv ismerete másodlagos", nem lenne szükség nyelvvizsga bizonyítványra.

Mihály Ferenc

Márk: Ez hülyeség. Csatolni kell az új érettségi törzslapját is!

fizikus 94

Trollolo:

ELTE-re jársz?? Mert úgy tudom ott szívatják ennyire a népet.

Bertalan Márk

Azt hozzátenném, hogy az érettségin szerzett tanulmányi pontoknál, CSAK a keményfedeles bizonyítványban lévő eredményeket számolják be. Ez egy újraérettségizőnél elég sok pontveszteséget jelent. Vagyis a szuper oktatás logikája szerint a tanúsítvány nem egyenrangú a bizonyítványban lévő eredménnyel(akár jobb akár nem). Erre figyeljetek oda.

Trollolo

Sándor: Nem sokat jelent a ponthatár. Engem 370 ponttal vettek fel, aztán itt görcsölök a kémiával. Szerintem a szak kétharmada félévkor feladja.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X