Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ilyenek lesznek a keretszámok 2013-ban: befellegzett a jogi és a gazdasági szakoknak?

Tandíj - ez vár a jogász- és közgazdászképzésen tanulókra
Tandíj - ez vár a jogász- és közgazdászképzésen tanulókra
Forrás: Végel Dániel / HVG

Az egyes szakok esetében tapasztalható kisebb állami szerepvállalás „átgondolt döntés eredménye”, ezért visszarendeződés nem várható – mondta az MTI-nek az új felsőoktatási helyettes államtitkár a 2013-as felvételi keretszámokról.

hirdetés
hirdetés

Maruzsa Zoltán hozzátette: az államtitkárság a Felsőoktatási Tervezési Testület szakmai véleményét kikérve teszi meg a keretszámokra vonatkozó javaslatát, de a végső szót – a tárcák, a felsőoktatási és a gazdasági élet szereplőinek, szakértőinek álláspontját mérlegelve – a kormány mondja ki. Az első keretszámok októberben válnak ismertté.

Jövőre sem lesz jobb a helyzet

Ahogy az eduline tavasszal beszámolt, az erőforrás-minisztériumban olyan tervezetek készültek, amely a jogi képzés állami támogatásának teljes megszüntetésével számoltak. Augusztus végi nyilatkozatokból pedig az is egyértelművé vált, hogy nemcsak a jogászképzésen, hanem a gazdálkodástudományi szakokon sem lesznek állami ösztöndíjas helyek 2013-tól, vagyis ezen a két képzési területen csak fizetős formában lehet majd tanulni.

Az újabb vágás alighanem a vidéki, illetve a fővárosi, de kisebb hallgatói létszámmal működő felsőoktatási intézményeket érinti majd rosszul. A Corvinus és az ELTE az állami ösztöndíjasok létszámának drasztikus csökkentése ellenére is fel tudta tölteni férőhelyeit, ráadásul a ponthatárok jelentős csökkentése nélkül, a kisebb intézményektől azonban elszívták a hallgatókat a fizetős képzéseken minimumponthatárt hirdető egyetemek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X