Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nem vicc: 95 százalékkal vágták meg az államilag finanszírozott helyeket a gazdasági képzésben

4

Szinte teljesen megszüntette a jogi és gazdasági képzések állami támogatását a kormány. A csütörtökön nyilvánosságra hozott új keretszámok alapján az egyetemek és főiskolák az üzleti és közgazdasági szakokra a tavalyi 4900 után idén már csak 250, míg jogi képzésekre a korábbi 800 helyett 100 állami ösztöndíjas hallgatót vehetnek fel. Pedig néhány hete még egy olyan tervezet terjedt a rektorok között, amely a gazdaságtudományi területen „csak” 2500-zal csökkentette volna az államis hallgatók számát.

„Ez tévedés lehet, egy nullával elírták” – így reagált az egyik budapesti egyetem rektora, amikor az állami ösztöndíjas helyek drasztikus csökkentéséről kérdeztük. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy a 2011-es 53 ezer helyett idén már csak 33 927 hallgató tanulmányait támogatja száz százalékban az állam, 15 550-en pedig részösztöndíjasként tanulhatnak.

hirdetés
hirdetés

A legnehezebb helyzetbe azok az egyetemek és főiskolák kerülnek, amelyek elsősorban bölcsész-, jogi, társadalomtudományi vagy gazdasági szakokat indítanak. A bölcsészképzések államilag támogatott keretszámát 1400-zal, a társadalomtudományit 1100-zal, a jogit 700-zal csökkentette a kormány. A legnagyobb csökkenésre a gazdasági szakokon kell felkészülni, 4650-nel tanulhatnak kevesebben állami ösztöndíjasként. Itt találjátok a 2012-es keretszámokat.

Megkérdeztük. Nem elírás
Miután több rektor hitetlenkedve fogadta a gazdasági és jogi keretszámokról szóló híreket, felhívtuk a Nefmi oktatási államtitkárságát. A sajtóosztályon azt a választ kaptuk, hogy nem elírásról van szó, korrekt a Hoffmann Rózsa-sajtótájékoztatón kiosztott, a kormány.hu-ról letölthető táblázat.

„Bezárhatjuk a boltot”

Maguk a rektorok is meglepődtek, amikor meglátták a 2012-es keretszámokat, többen azt gondolták, az államtitkárságon elírtak egy nullát, néhány hete ugyanis még egy olyan tervezet keringett az intézményvezetők között, amelyben az szerepelt, hogy a gazdasági képzési területen idén körülbelül kétezer államilag finanszírozott helyet hagynak, azt pedig a korábbi évek jelentkezési statisztikái alapján fogják szétosztani az egyetemek, főiskolák között.

„Nem akarok senkit riogatni, de így bezárhatjuk a boltot” – mondta az eduline-nak az egyik vidéki egyetem tanára, aki szerint „kár volt hónapokig fárasztani a rektorokat az egyeztetésekkel”, ha a végén úgyis a 2011 tavaszán megszellőztetett, „majdnem nulla állami finanszírozás” elve érvényesül majd a képzési területen.

Huszonhét intézmény, 250 hallgató

A 250-es államilag finanszírozott létszámon összesen tizenhárom egyetem és tizennégy főiskola osztozhat – igaz, a főiskolák közül több magán vagy alapítványi fenntartású, amely eleve csak akkor kaphat állami megbízást, ha az „stratégiai szempontból indokolt”. Összehasonlításul: 2011-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen ennyi volt két gazdasági szak elsőéveseinek összlétszáma.

Az idén felvételizők így szinte az esélytelenek nyugalmával indulhatnak neki a pontgyűjtésnek – csak a gazdálkodási és menedzsment szakra több mint 3500-an jelentkeztek 2011-ben.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

ebrahim

Diplomás álláskeresőként több képzésen voltam. Ha egy csoportban vagyunk mondjuk, 10-en, abból 4 biztosan közgazdasági egyetemet végzett. Nem látom értelmét, hogy az adópénzek újabb álláskeresők kiképzésére menjenek, miért kellene? Adminisztrátornak, ügyintézőnek nem kell diploma, a leggyakrabb elutasító érv az álláskeresésnél a túlképzettség.

Dombi Mátyás

Hülye lennék DH 2-ből finanszírozni a tanulmányaimat. Úgy lássak neki a karrieremnek, hogy kapásból el vagyok adósodva? Köszönöm, akkor inkább maradok a szobámban, etessen az állam, ahogy annyi mindenkit etet.

Dúl Zoltán

Mivel a jogi és gazdasági képzési területeken eddig is túlképézés volt pár év nyugalom nem fog rosszat tenni a területnek. Másrészt meg a DH 2.0 lehetőségeivel bárki elvégezheti ingyen és csak akkor kell törlesztenie, amikor már végez... No Para

Felde Viktor

Gratulálok. Annak a pár jóeszű, de pénzben nem dúskáló gyereknek most vettétek el a lehetőségeit...

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X