szerző:
Eduline

Október 17-én a magyar nyelvi és irodalmi vizsgákkal kezdődik a 2011-es őszi érettségi időszak - hogy könnyebb legyen a felkészülés, összegyűjtöttük a 2010-es és 2011-es feladatlapokat és megoldókulcsokat.

Itt találjátok az elmúlt évek feladatsorait és megoldókulcsait

Középszintű érettségi (2010 ősz) - feladatlap

Középszintű érettségi (2010 ősz) - megoldókulcs

Középszintű érettségi (2010 tavasz) - feladatlap

Középszintű érettségi (2010 tavasz) - megoldókulcs

Középszintű érettségi (2011 tavasz) - megoldókulcs

Középszintű érettségi (2011 tavasz) - feladatlap

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart, két feladatlapot kell megoldanod: a szövegértési feladatlapra 60 perced, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perced van. Először a szövegértési kérdésekre kell válaszolni, és csak ennek összegyűjtése után kezdhetsz hozzá a fogalmazás megírásához. A 2011-es őszi érettségi időpontjait itt nézheted meg.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási részben három eltérő típusú, műfajú és témájú feladat közül választhatsz egyet, ötszáz-ezerötszáz szó terjedelmű szöveget kell írnod.

A magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces: egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. Az érettségizők a rendelkezésére álló időt itt is tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik. A nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya hozzávetőlegesen 40-60 százalék. A három szövegalkotási feladat különböző témáról, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótárt használhatsz. Az emelt szintű szóbeli tételsort magyar nyelvből és irodalomból itt találod.

eduline