Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Befellegzett a kétszintű érettséginek? Így változnak a szabályok 2014-től

4

Visszatáncolt a kötelező természettudományi érettségi bevezetésétől az oktatási államtitkárság: a köznevelési koncepció nyilvánosságra hozott változatában a korábbi ígéretekkel ellentétben szó sincs a kötelező fizika-, kémia- és biológiavizsgáról. Kérdés, hogy mi lesz a kétszintű érettségivel, az államtitkárság ugyanis egységes feladatsorokról ír, miközben a diákok jelenleg kétféle teszt közül választhatnak. Az már most biztos, hogy a kettest nehezebb lesz megszerezni.

„Kötelező vizsgatárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv és egy választható természettudományos tantárgy, biológia, fizika vagy kémia, humán tagozatokon választható a természettudomány tantárgy is” – a 2010 decemberében nyilvánosságra hozott közoktatási tervezet még így összegezte az új érettségi legfontosabb elemét, a kötelező természettudományi vizsgát. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár többször úgy nyilatkozott, hogy az egyetemek és a főiskolák természettudományi karaira jelentkezők alacsony létszáma és felkészületlensége miatt „muszáj” hozzányúlni a középszintű fizika-, kémia- és biológiaoktatáshoz is.

Kihúzták a kötelező természettudományos érettségit. Marad a négy kötelező tantárgy és az egy szabadon választható
Kihúzták a kötelező természettudományos érettségit. Marad a négy kötelező tantárgy és az egy szabadon választható
Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

Bár komoly tiltakozást ezt a terv nem váltott ki (akik tiltakoztak, azok a diákok túlterheltségére hivatkoztak), az oktatási államtitkárság mégis úgy döntött, hogy kihúzza a kötelező természettudományos vizsgát, így azt a közoktatási koncepció legutóbbi, péntek reggel nyilvánosságra hozott változata már nem tartalmazza. Mindez azt jelenti, hogy hat tantárgy helyett csak ötből kell majd vizsgázni.

A korábbi tervekkel ellentétben a szakközépiskolai érettségi sem változik drasztikusan. 2010 végén még úgy nyilatkozott az államtitkárság, hogy meg kell fontolni, a matematika, a történelem vagy a szabadon választható tárgy helyett nem érdemesebb-e egy szakmai tárgyat kötelezővé tenni. A kormány által elfogadott tervezet alapján végül a szabadon választható tárgy esett el, helyette minden szakközépiskolásnak szakmai tantárgyból kell vizsgáznia.

Bár kémiából, fizikából és biológiából mégsem kell majd érettségizni, a 2012-től érvényes felvételi szabályok alapján a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy kötelezően választandó természettudományi tantárgy 11. és 12. év végi jegye is beleszámít majd a felvételi összpontszámba.

Az új szabály a 2011 tavaszán elfogadott rendelet alapján először a 2012-ben felvételizőkre vonatkozik majd: eddig a végzős diákok dönthették el, hogy a négy kötelező tárgy mellett melyik tantárgy év végi jegyét adják hozzá a pontszámukhoz.

 Így azok, akik egyik tárgyból sem szereztek jó jegyeket, csak az érettségiben bízhatnak. Az a lehetőség ugyanis 2012-ben még biztosan megmarad (legalábbis eltörlésére vonatkozó tervek nem szerepelnek a kormányrendeletben), hogy minden felvételizőnek kétféle képlettel számolják ki a többletpontok nélküli pontszámát: az egyik a tanulmányi és érettségi pontok összege, a másik az érettségi pontok kétszerese. A változásról és a legfontosabb szabályokról itt olvashatsz.

Kétszintű érettségi: megy vagy marad?

„Az érettségi egyrészt a középfokú tanulmányok sikeres lezárását, másfelől a felsőfokú továbbtanulásra való készséget igazolja. E két funkció belsőleg tagolt, egymásra épülő, de egységes vizsgakövetelményekben és feladatokban jelenik meg” – ennyi áll a közoktatási koncepcióban az érettségi vizsgákról. Hoffmann Rózsa korábbi nyilatkozatai és a felsőoktatási törvény tervezetének – szerkesztőségünk birtokába jutott – változatában szereplő elemek alapján kérdés, mindez nem azt jelenti-e, hogy a jelenlegi formájában megszűnik a kétszintű érettségi.

Nehéz menet vár a középiskolásokra: nehezebb lesz az érettségi, kevesebb lesz az egyetemi hely
Nehéz menet vár a középiskolásokra: nehezebb lesz az érettségi, kevesebb lesz az egyetemi hely
Forrás: Túry Gergely

Az oktatási államtitkár július közepén a Mádl Ferenc Kör javaslatára (amely széles skálájú, de egyszintű érettségit vezetne be) úgy reagált: nem áll tőlük távol az elgondolás, többször felmerült, hogy a szinteket egy egységes érettségin belül is el lehet különíteni. A felsőoktatási tervezetben az áll, hogy „új érettségi rendszeren” dolgozik a kormány, ráadásul a két szint eltörlése mellett financiális érvek is állhatnak: a 2011-es érettségi megszervezése 1,2 milliárd forintba került, a tantárgyi bizottságoknak ugyanis kétféle feladatsort és megoldókulcsot kell összeállítani, ahogy a szóbeliket is két helyszínen, kétszer annyi pedagógussal lehet csak megoldani, mint korábban.

Az már most biztos, hogy a ketteshez több pont kell majd, mint eddig - Hoffmann Rózsa korábban az eduline-nak azt mondta, tarthatatlan helyzet, hogy míg Európa más országaiban ötven százaléktól kapták meg az elégségest az érettségizők, addig itthon már húsz százaléktól. A kötelező közösségi munka sem került ki a közoktatási koncepcióból, a diákok csak akkor érettségizhetnek, ha legalább ötven óra közösségi szolgálatot végeztek - ez lehet szociális és környezetvédelmi munka is, amelyről külön naplót kell vezetni.

Szabó Fruzsina
eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Dungs

egyetemen tanulhassak.
Hazaérek, egyből tanulok (mert ha eszek, az elvesz fél órát...), 7-8 óráig ki sem látok a könyvek közül, pedig igen könnyen megjegyzem a dolgokat. Aztán, sportolni kellene valamit, az evés sem hátrány, fürödjek, pakoljak be, tartsam rendben a szobámat... Ja, és szórakozzak is valamit! Illetve, kerüljek ágyba 10 előtt, hogy 6-kor felbírjak kelni. Mission Impossible, nem

Dungs

Az a dolga, hogy tanuljon? Valóban.
Én, mint 10. osztályos írok most.
Minden egyes nap hazaérek 4-kor az iskolából, mivel olyan kiegészítő óráim vannak, mint nyelvvizsga előkészítő, földrajz érettségi előkészítő, politológia szakkör (mert a mai világban politikai ismeretek híján nem lehet élni), mindezt azért, mert nem tudom, hogy mi vár rám, 12. év végén mit kell teljesítenem ahhoz, hogy

Demeter222

Az én lányom 11-es egy gimnáziumban. Délután 4-5 között ér haza holt fáradtan, még tanulnia kell, mert folyton dolgozatot írnak. Éjfél körül fekszik le minden nap, teljesen kikészül, mert jó jegyeket akar szerezni. E mellé jön még a plusz 50 óra? Sportra sem marad ideje. Lehet, hogy szegény hiába gürcöl, előfordulhat, hogy egyetemre már csak a gazdagok mehetne

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X