Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így változik a felvételi: újra lesz szóbeli, kötelezővé teszik a nyelvvizsgát

3
Ponthatárváró buli a Millenárison idén júliusban. 2013-tól nehezebb lesz a diákok dolga
Ponthatárváró buli a Millenárison idén júliusban. 2013-tól nehezebb lesz a diákok dolga
Forrás: Stiller Ákos

Benyújtotta a felsőoktatási törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a nemzetierőforrás-miniszter. A 110 oldalas dokumentum hivatalosan „kerettörvény”, vagyis a felvételi szabályairól külön rendeletet ad majd ki a kormány - néhány változást azonban a törvényjavaslat szövege is tartalmaz. A javaslatról szóló hosszabb összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Maximum öt szakra lehet jelentkezni

hirdetés
hirdetés

Az oktatási államtitkárság végül nem törölte a jelentkezési helyek maximalizálására vonatkozó szakaszt, vagyis 2012-től legfeljebb öt szakot lehet megjelölni a jelentkezési lapon vagy az e-felvételi rendszerében. Ha a diákok ugyanannak a képzésnek az önköltséges és az államilag támogatott formájára is pályáznak, az egy helynek számít.

Nyelvvizsga nélkül nincs felvételi

Ahogy arról elsőként beszámoltunk, 2016-tól az egyetemek és főiskolák csak azokat vehetik fel alap- vagy osztatlan képzésre, akiknek van legalább egy C típusú, középfokú, államilag elismert (vagy azzal egyenértékű) nyelvvizsgájuk – ez azt jelenti, hogy azoknak esélyük sincs bekerülni a felsőoktatásba, akik maximális pontszámot értek el, de emelt szintű érettségivel vagy versenyeredménnyel akarták kiváltani a nyelvtudással megszerezhető többletpontokat.

Újra lesz szóbeli felvételi

A felsőoktatási törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a 2014/2015-ös tanévtől az egyetemek és főiskolák ismét szervezhessenek szóbeli felvételit, amelyet a kétszintű érettségi bevezetésekor szüntettek meg. Kérdés, hogy az intézmények közül melyek használják majd ki ezt a lehetőséget - ha több egyetem indít ugyanolyan szakot, egységes követelményekről kell megállapodniuk. Több alap- és osztatlan képzésen egészségügyi, szakmai alkalmassági vagy pályaalkalmassági vizsgát is tarthatnak. Az már most biztos, hogy a tanári szakokra jelentkezőknek az alkalmassági vizsga kötelező lesz.

A pontszámítás szabályai már 2012-től változnak

A legfontosabb változás, hogy a magyar nyelv és irodalom, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett egy természettudományos tantárgy eredményeit is figyelembe kell venni a tanulmányi pontok számításakor. A többletpontok rendszere is változik, az eddigi nyolcvan helyett száz pluszpontot lehet majd szerezni. Ez azt jelenti, hogy nem 400+80, hanem 400+100 lesz a maximális pontszám - igaz, 2011-ben egyetlen alap- vagy osztatlan szakhoz sem volt szükség ennyire.

Az emelt szintű érettségiért járó többletpontok mértéke 40-ről 50-re emelkedik. Mivel legfeljebb két emelt szintű érettségivel lehet többletpontot gyűjteni, ez azt jelenti, hogy kitűnő tanulmányi eredménnyel nyelvvizsga nélkül is meg lehet szerezni a maximális 500 pontot. Frissített, a 2012-ben érvényes szabályok alapján működő pontszámító kalkulátorunkat itt próbálhatjátok ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

eduline

Igaz, maximum 100 pluszpontot lehet kapni. Rosszul számolt, javítottuk.

Gábor Zsigmond

Gyorskérdés: Két emeltszintű érettségivel, plusz nyelvvizsgával hogyhogy 128 pont pluszt kaptam a kalkulátor szerint? Akkor most csak 500 pont a határ és nincs maximalizálva, hogy mennyi plusz ponttal éri el az diák?

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X