szerző:
Eduline

Csütörtökön reggel a kémia, délután a földrajz írásbelikkel folytatódtak közép- és emelt szinten az érettségi vizsgák. Közben pedig már megnézhetőek a szerdai biológia feladatlapjai és a hivatalos megoldások is, az emelt szintű feladatsorba pedig becsúszott az idei vizsgaidőszak első hibája, igaz ez egy olyan apróság volt amit a legtöbb vizsgázó észre sem vett.

Hiba csúszott a biológia emelt szintű írásbeli érettségi egyik feladatába, de emiatt egyetlen diákot sem ért hátrány a szerdai vizsgán - közölte az Oktatási Hivatal elnöke. Bakonyi László elmondta: az emelt szintű feladatsor egyik feladatában azt tüntették fel, hogy A-tól E-ig válasszák ki a helyes megoldást, miközben a feladat A-tól H-ig tartalmazott válaszadási lehetőségeket.

Ez a feladat szerepelt eredetileg hibásan a lapon

A hiba a tételsor utolsó feladatában volt, és a hivatal másfél órával a vizsga kezdete után jelezte az intézményeknek a tévedést. Bakonyi László közlése szerint a vizsga meghosszabbítására nem volt szükség, hátrány senkit sem ért. Emelt szinten egyébként 77 helyszínen 4.198 tanuló vizsgázott szerdán.

A 2010-es középszintű biológia érettségi feladatlapját innen töltheted le.

A 2010-es középszintű biológia érettségi hivatalos megoldókulcsát pedig innen.

A 2010-es emeltszintű biológia érettségi feladatlapja.

A 2010-es emeltszintű biológia érettségi hivatalos megoldókulcsa.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint csütörtök reggel 8 órától kémiából középszinten 541 helyszínen összesen 3.790 tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát, 3.761 vizsgázó magyarul, 27 vizsgázó angolul, 1-1 vizsgázó szlovákul és szerbül. Emelt szinten 27 helyszínen 834 tanuló érettségizik. A kémia írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, a vizsgázók a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatják meg. A feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz, az elérhető maximális pontszám 100 pont. 

Emelt szinten 27 helyszínen 834 tanuló érettségizik. Az emelt szintű kémia írásbeli vizsga 240 perces, a vizsgázók a feladatokat is tetszőleges sorrendben oldhatják meg. A feladatsor azonos számban tartalmaz általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket, az elérhető maximális pontszám 100 pont. Vizsgázónként mindkét szinten szükséges segédeszköz a függvénytáblázat periódusos rendszerrel, és szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép.

Délután két órától földrajzból összesen 14.707 vizsgázó tesz írásbeli érettségi vizsgát. Középszinten 950 helyszínen 14.094-en magyarul, míg 59 helyszínen 613-an hét különböző idegen nyelven (angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol) vizsgáznak.

A földrajz írásbeli vizsga középszinten 120 percig tart, egy topográfiai ismereteket, képességeket ellenőrző feladatsort és egy földrajzi ismereteket és képességek meglétét vizsgálót kell megoldani. Az elérhető maximális pontszám 100 pont. Az I. feladatlap megoldásához semmilyen segédeszköz nem használható. A II. feladatlaphoz vizsgázónként szükséges segédeszközök: középiskolai földrajzi atlasz, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó, amelyeket a vizsgázó biztosít.

Emelt szinten 16 helyszínen 233 vizsgázó érettségizik. Az emelt szintű földrajz írásbeli 240 perces, a megoldások sorrendjét maguk határozhatják meg a diákok. A feladatsorokban közel azonos arányban jelennek meg a természetföldrajzi és a társadalomföldrajzi tartalmak. Az elérhető maximális pontszám 100 pont. Vizsgázónként szükséges segédeszköz: szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző és vonalzó, amelyeket a vizsgázó biztosít. A megoldáshoz itt térkép, középiskolai földrajzi atlasz nem használható.mti/eduline