Érettségi-felvételi MTI

Már 2015-ben lesznek közösségi főiskolák?

Elolvasom

A felsőoktatási államtitkár szerint az állami ösztöndíj egy nagyon erős, minőségi ösztönzést jelent a felsőoktatásban. Erről Klinghammer István beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, megjegyezve: szeretné, ha 2015 szeptemberétől a közösségi főiskolák már fogadnák a hallgatókat.

Felnőttképzés Czervan Andrea

Ezt tervezik a felsőoktatással: népszerűtlen képzésekkel mentenék meg a főiskolákat

Elolvasom

Nem aratott nagy sikert a 2013-as felvételin a felsőoktatási szakképzés, az erőforrás-minisztérium mégis egy egész intézménytípust építene az új, kétéves szakokra, amelyet szeptember óta kizárólag felsőoktatási intézmények indíthatnak. A döntéssel a szakközépiskolák jártak rosszul, a felsőoktatási szakképzések megítélése a munkaerőpiacon viszont aligha változik majd.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Amerikában már repedezik, amit itthon most akarnak kialakítani

Elolvasom

Az Egyesült Államokban már lazítanának azon az intézményrendszeren, amelyet Magyarországon most akar létrehozni a kormány. Az amerikai közösségi főiskolák, vagyis a community college-ok már több mint húsz államban indítanak alapképzéseket is, most Kalifornia is csatlakozna az új trendhez - írja az Inside Higher Ed.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Vége az "értelmetlen" egyetemi-főiskolai szakoknak

Elolvasom

Kénytelenek lesznek lemondani képzéseik egy részéről az egyetemek és főiskolák, ha a kormány rábólint az új felsőoktatási stratégiára. Azokat a szakokat ugyanis nem támogatná ösztöndíjas helyekkel az állam, amelyek nem passzolnak az adott intézmény profiljába. A képzési szinteket is intézménytípusokhoz rendelnék: a doktori képzések indítása a nemzeti tudományegyetemek és az egyetemek, míg a felsőoktatási szakképzéseké a közösségi főiskolák privilégiuma lenne.

Érettségi-felvételi Czervan Andrea

Ilyen lesz a 2014-es felvételi - a legfontosabb változások

Elolvasom

2014-ben legalább 260 pontot kell majd összegyűjteniük azoknak, akik alap- vagy osztatlan képzésre szeretnének bekerülni. Több szakhoz két emelt szintű érettségit kell tenniük a diákoknak, a "közösségi főiskolák" viszont csak felsőoktatási szakképzéseket indíthatnak majd, ha a kormány tervei szerint elkezdődik az intézmények átalakítása.