Közoktatás Eduline

Mennyi lesz a tanárok fizetése 2012-től?

Elolvasom

Kiverte a biztosítékot a tanároknál a pedagógus életpályamodell – az oktatási államtitkárság ugyanis egyik pedagógus szakszervezet véleményét sem kérte ki a tervezet kidolgozásakor. A bértábla átalakításával elégedettek az iskolák, de a tanárok "vizsgáztatása" már nem aratott osztatlan sikert. Az új rendszert leghamarabb a 2012/2013-es tanévben vezethetik be.

Felsőoktatás Eduline

Mit kezdjek a gazdasági diplomámmal?

Elolvasom

A nagyobb, külföldi tulajdonú, Közép-Magyarországon elhelyezkedő, és exportra termelő cégek szívják fel a legtöbb pályakezdő közgazdászt és pénzügyest. A kisebb cégek sokat akarnak alkalmazottaiktól, és jobban félnek a friss diplomásoktól, - akik viszont a Big4-ról álmodoznak, fizetési igényeik pedig sokszor jóval túllépik a reális határt. Munkaerő-piaci körkép a gazdasági végzettségűek szemével.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdjen egy kezdő jogász?

Elolvasom

A közigazgatás túlzsúfolt, a bíróságokon és ügyészségeken kevés a hely. A közjegyzői pálya „kihalásos alapon” működik, ügyvédből pedig Dunát lehet rekeszteni. Ennyire sötét lenne a frissen végzett jogdoktorok jövője, vagy van kiút is? Az okosok szerint van: konkrét elképzelésekkel, és egy részterületre fókuszált tudással a nagy cégek kapkodnának a jogászok után.

Felsőoktatás Eduline

Egyetem után ingyenmunka?

Elolvasom

„Cégünk minimum fél év időtartamra, heti 40 órában szakmai gyakorlatra diákot keres” – szól egy hirdetés a sok ehhez hasonló közül. Az állásközvetítő oldalak tömve vannak gyakornokokat kereső hirdetésekkel, a legtöbb álláskereső portálnak külön gyakornoki rovata is van. A munkajog szerint fizetés járna ezért a típusú folyamatos munkáért is, ám a cégek nagy többsége már az elején nyilvánvalóvá teszi: itt legföljebb csak tapasztalatot kaphatunk. Az ingyenmunka leginkább a kezdő újságírókat és jogászokat érinti.

Közoktatás Edupress

HR szakértők véleményét kérdezték a pályakezdő diplomásokról

Elolvasom

"Diplomás pályakezdők a versenyszektorban 2008" címmel végzett kutatást az Educatio Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete a diplomás pályakövetés előkészítésének részeként. A kutatás során felmérték a munkaerőpiac, ezen belül is a HR szakértők véleményét arról, hogy a munkáltatók milyen tudást, képességeket várnak el a majdani munkavállalóktól és gyakran mit kapnak helyette.

1 2