Felsőoktatás Eduline

Diplomaadó és tandíj: mi vár az egyetemistákra itthon?

Elolvasom

Akár évi másfél-kétmillió forintot is fizethetnek az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló egyetemisták, ha a kormány után a parlament is rábólint a felsőoktatási törvény tervezetére. Az eduline által megkérdezett közgazdász szerint a hallgatóknak még a világ legjobb egyetemein sem kell kifizetniük a képzés teljes árát, az oktatási államtitkárság terve így igazi "hungarikum" lehet.

Felsőoktatás Eduline

Miért számolja fel a kormány a jogi és a gazdasági szakokat?

Elolvasom

A kormány az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek csökkentésével jó irányba indulna, de - a hatalmas fiskális nyomás alatt érthető, de meg nem bocsátható módon - egyben a jó irányban található falnak is nekirohanni készül - áll az Így írnánk mi blog legfrissebb bejegyzésében.

Felsőoktatás Eduline

Tandíj lesz, csak "fordított önköltségnek" hívja majd a kormány?

Elolvasom

"Közismert tény, hogy vannak olyan szavak, amelyeket a Fidesz törölt a szótárából. Gondoljunk csak a reformra (mostanság úgy tűnik, rehabilitálják), a megszorításra (fideszes neve kiigazítás), illetve a tandíjra. Ez utóbbit mostantól egyetemi tanulmányokra fordított önköltségnek hívják" - olvasható az Egyenlítő blogon.

Felsőoktatás Eduline

Magyar Bálint tandíjötletét vette elő a kormány?

Elolvasom

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának tandíjjavaslata igencsak hasonlít a Magyar Bálint minisztersége idején előkészített, de később a szocialisták által nem támogatott utólagos tandíjfizetéshez, írja a Népszabadság. Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter pénteken az InfoRádiónak adott interjúban azt mondta: akiknek van diplomája, a fizetése egy részét adja egy alapnak, amelyből a következő generációt képzik. Hozzátette: koncepciók vannak erről, előterjesztés azonban még nincs.

Felsőoktatás Eduline

Átalakítják a diákhitel rendszerét

Elolvasom

Új típusú diákhitelrendszert dolgozott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium annak érdekében, hogy a jövőben bevezetendő, a jelenlegi költségtérítéses képzésnél lényegesen drágább önköltséges képzés is megfizethető legyen minden fiatal számára, függetlenül a családi anyagi hátterétől - írta szombati számában a Magyar Nemzet.

1 2 3 4 5