szerző:
Eduline

Végig fizetnetek kell a képzésért, ha önköltséges helyre kerültök be? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Kommunikáció szakra jelentkeztem, de szinte biztos, hogy az állami ösztöndíjhoz nem lesz elég pontom. Van rá esély, hogy a képzés közben kerüljek át ingyenes helyre?

Igen: az állami ösztöndíj mindig csak egy félévre szól - azokat a támogatott hallgatókat, akik az utolsó két aktív félévükben nem szerezték meg az előírt kreditek legalább felét (vagyis 30-at), önköltséges képzésre sorolják át. Emellett az intézmény egy minimális átlagot is meghatározhat. Az állami ösztöndíj további feltételeiről itt, a ponthatárhúzás szabályairól a különböző szakokon pedig itt olvashattok.

A felszabadult helyekre a legjobban teljesítő fizetős hallgatók kerülhetnek be: ha ez sikerül, a következő szemesztertől nem kell önköltséget fizetnetek, és az összes, az állami ösztöndíjasoknak szóló ösztöndíjra is pályázhattok.

Államisként viszont alá kell írnotok a hallgatói nyilatkozatot, amelyben vállaljátok, hogy a képzési idő maximum másfélszerese alatt megszerzitek a diplomát, és a végzés utáni húsz évben legalább a képzési időnek megfelelő ideig Magyarországon dolgoztok - ellenkező esetben vissza kell fizetnetek a képzés árának felét, illetve egészét. A hallgatói nyilatkozatról itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!