szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy újabb Harry Potter-rész? Vagy éppen egy átlagosnak tűnő, gyakran előforduló osztályharc? A misztikus fantáziavilágtól egészen az életrajzokig találhattok könyveket ebben az ajánlóban, amelyet a bookline.hu toplistája alapján állítottuk össze nektek.

J. K. Rowling: Bogar bárd meséi

Akik túl vannak már (akár többször is) a Harry Potter-köteteken, de nyitottak az új, kiegészítő sztorikra, a következő könyv remek "morzsa" lehet a világhírű varázslók életéből. A legendás J. K. Rowling idén megjelent könyve, a Bogar bárd meséi a varázslócsaládok körében esténként elhangzó meséket bontja tovább. "Elbűvölő, varázslattal és furfanggal teli történetekről" van szó.

Martin Kay: Eastern

A fantáziavilágban maradva, mégis áttérve egy egészen más terepre, Martin Kay regénye egy posztapokaliptikus westernvilágban játszódik. "A Titánokkal vívott háborúban porrá lett földön Yuko hírhedt törvényen kívüli. Az elárvult lányt már csak szíve haragja élteti. Konok kitartással űzi Corbent, a gyűlölt zsoldosvezért, hogy elégtételt vegyen élete megnyomorítóján. Útja során nem várt társaságba botlik nővére egykori kedvese személyében." A két szereplőnek aztán saját démonaikkal is meg kell küzdeniük, valamint egymás iránti érzelmeivel is, de közös érdekük vajon mennyire közös?

Budapest OFF - Kortárs novellák

A novellák kamasz szereplőinek - a tizenhárom kortárs magyar írónak - életében "hol megelevenedik a főváros története, hol eltévedünk benne, hol otthonosnak látjuk, hol folyton változónak, hol sírunk, hol nevetünk. Az egyes novellák szereplőinek történetéből kirajzolódik a főváros ezer arca, íze, illata, árnyalata, és különösen a jelene". A novellák többek között Kemény Zsófi, Mészöly Ágnes, Tasnádi István, Totth Benedek - és még sorolhatnánk - történeteiről szólnak.

Balatoni József: Osztályharc

Balatoni József, vagyis Jocó bácsi új könyve, az Osztályharc a tanévnyitótól az érettségiig követi egy osztály diákjainak az életét. "Bulikról, balhékról, önfeledt, boldog, vagy éppen szomorú pillanatokról, nagy kitárulkozásokról és vallomásokról, fellobbanó és kihűlő szerelmekről, a másik és a másság elfogadásáról szólnak a hol mulatságos, hol megható történetek."

Fodor Marcsi, Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

A tankönyvekből legtöbbször kimaradt fontos történelmi személyek, ebben a kötetben kifejezetten nők életébe nyerhet betekintést az olvasó. Zrínyi Ilona, Teleki Blanka vagy éppen Veres Pálné történetét is megismerhetik, akiket érdekelnek az ehhez hasonló bemutatások. Utcákat, tereket, még bolygókat is neveztek el róluk, de vajon mit tudunk róluk valójában?

Zsenális kvíz: tudjátok, hogy ki volt Széll Kálmán vagy Blaha Lujza?

Nap mint nap megfordultok a Széll Kálmán téren vagy éppen a Mechwart ligetnél? Tudjátok, hogy kiről nevezték el a budapesti utcákat, tereket?