szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már hét nyelvvizsgaközpontban szerveznek online szóbeli és írásbeli vizsgákat. A "hagyományos" nyelvvizsgák szüneteltetése miatt más megoldása nem is nagyon maradt a nyelvtanulóknak.

„A második és harmadik hullám érkezését felkészülten várták a nyelvi képzők, de súlyos veszteségek érték az intézményeket. Az iskolák 40-50 százaléka csökkenteni kényszerült a foglalkoztatottak létszámát, és az óraadó nyelvtanárok is kevesebb órára számíthattak. Több nyelvi képző a véges anyagi tartalékát éli fel” – írta az Eduline kérdésére korábban a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete.

Pedig a tavasz kiemelt időszak a nyelvoktatásban, a felsőoktatási felvételire készülők és a diplomaszerzés előtt állók közül sokan ezekben a hónapokban készülnek fel a májusi-júniusi nyelvvizsgákra – a koronavírus-járvány már a tavalyi "szezont" is keresztülhúzta, a harmadik hullám miatt elrendelt szigorúbb szabályok miatt idén pedig újra be kellett zárniuk a nyelvvizsgaközpontoknak, egyelőre kizárólag online írásbeliket és szóbeliket szervezhetnek.

Hol lehet online vizsgázni?

2021 márciusáig hét központ kapott akkreditációt az online nyelvvizsgákhoz: az Euroexam Nyelvvizsgaközpont, az iTOLC Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, a Corvinus Nyelvvizsgaközpont, a TIT Nyelvvizsgaközpont, az English Language Skills Assessment Services és március 11-től a BME Nyelvvizsgaközpont is.

A nyelvtanulók ebben az időszakban sem csak általános nyelvvizsgára készülnek - sokan szakmai nyelvvizsgát tennének, az ugyanis több szakon követelmény az oklevélszerzéshez. A felsorolt központok közül csak négyben szerveznek akkreditált szakmai nyelvvizsgákat online - a Corvinus Nyelvvizsgaközpontban, az Euroexamnél, a BME-ben és az Origónál -, vagyis akik ilyen írásbelire és szóbelire jelentkeznének, nem sokat válogathatnak.

Az Origónál is lesznek online szakmai nyelvvizsgák a következő pár hétben, az Euroexam üzleti szaknyelvi vizsgát szervez. A Corvinus Nyelvvizsgaközpont az Eduline-nal azt közölte, náluk az általános angol és német nyelvvizsga mellett gazdasági szaknyelvi vizsgák is vannak (angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, portugál nyelven), illetve tartanak nemzetközi kapcsolatok szaknyelvi vizsgát is. Hozzátették: az online vizsgáik tartalmi és értékelési szempontból megegyeznek a papíralapú vizsgákkal, és zökkenőmentesen zajlanak.

A BME Nyelvvizsgaközpont azt írta kérdésünkre, hogy van engedélyük online vizsgarendszerben szaknyelvi nyelvvizsgát rendezni - tehát gazdasági és műszaki nyelvvizsgát is lehet tenni náluk.

A vizsgázóknak sem könnyű

Egy ideig biztosan marad az online vizsga és (jobb híján) az online vizsgafelkészítés is. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem számol újabb nyelvvizsga-amnesztiával (tavaly nyelvvizsga is nélkül megkaphatták diplomájukat azok, akik augusztus végéig záróvizsgáztak), legalábbis február elején ezt írta a tárca az Eduline kérdésére. Azóta többször is megkerestük a minisztériumot: arra voltunk kíváncsiak, változott-e a nyelvvizsga-kötelezettséggel kapcsolatos elképzelésük, de nem kaptunk választ - ha válaszolnak, frissítjük az anyagot.  

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!