szerző:
MTI

Gyerekek ezrei dolgoznak teljes munkaidőben a bangladesi fővárosban - olvasható a londoni központú Overseas Development Institute szerdán közzétett jelentésében.

©

A dokumentum szerint a bangladesi fővárosban, Dakkában élő hat és 14 év közötti gyermekek 15 százaléka nem jár iskolába, mert teljes munkaidőben dolgozik, holott foglalkoztatásukat törvény tiltja.

Tízéves korára a gyerekek nyolc százaléka marad ki az iskolából, hogy dolgozzon, a 14 évesek közül pedig már csaknem minden másodiknak tanulás helyett csak a munka jut.

Ráadásul igen hosszúra nyúlnak a műszakok, mivel átlagosan heti 64 órát dolgozik a 15 év alatti korosztály. Zömüket a ruhaipar dolgoztatja, és neves, világmárkájú termékeket gyártat velük. A jelentés készítői Dakka nyomornegyedeiben 2700 háztartást kerestek fel adatgyűjtésük során.

Úgy találták, hogy a gyerekek szeretnének iskolába járni, ám családjuk nyomorúsága miatt szüleik arra kényszerülnek, hogy munkába küldjék őket. Bangladesben törvény tiltja a 14 év alattiak foglalkoztatását. Becslések szerint a 164 millió lakosú dél-ázsiai országban 4,7 millió gyerek kénytelen dolgozni.